AMSTERDAM - Op 22 maart start de 22e editie van de landelijke actie ;Wandelen voor Water: een sponsorloop, waarbij tienduizenden leerlingen geld ophalen voor hun leeftijdsgenootjes in Afrika. Dit jaar is actief bezig zijn en even weg van het beeldscherm nog belangrijker dan normaal!

De actie
Kinderen uit heel Nederland van groep zeven en acht van de basisschool lopen zes kilometer met zes liter water in hun rugzak. Op deze manier ervaren ze zelf wat hun leeftijdsgenoten in ontwikkelingslanden, waar water niet vanzelfsprekend is, dagelijks meemaken. Met de wandeling halen ze geld op voor de aanleg en het onderhoud van toiletten en waterputten, die door ontwikkelingsorganisatie Simavi in Oeganda worden gerealiseerd. Daarmee krijgen duizenden kinderen en families nu en in de toekomst toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen.

Projectleider
Sandra van der Willigen: “In 2021 doen circa 15 duizend leerlingen mee. In vorige edities, zoals in 2019, werd met ongeveer 19 duizend leerlingen zo’n 600.000 euro opgehaald. Door de coronamaatregelen was er vorig jaar geen editie mogelijk, maar dit jaar gaan we weer vol enthousiasme naar buiten. Wandelen is zelfs hipper dan ooit!”

Water tijdens de pandemie
Handen wassen en hygiëne zijn tijdens de coronacrisis belangrijker dan ooit. De situatie in ontwikkelingslanden is zorgwekkend, want het ontbreekt in deze landen nog vaak aan schoon water, zeep en voorlichting. Terwijl juist deze middelen kunnen bijdragen aan de preventie van virussen.

Ambassadeur Dieuwertje Blok:
”Tijdens mijn reis naar Tanzania in 2019 heb ik gezien hoe belangrijk het is voor kinderen dat er schoon water en toiletvoorzieningen zijn. Het betekent dat zij naar school kunnen en aan een toekomst kunnen bouwen. Tijdens de coronacrisis denk ik vaak aan de kinderen in Afrika: hoe kunnen zij zich beschermen als er geen water en zeep is?”

Coronaproof
Bewegen en actief zijn is altijd belangrijk voor leerlingen, zeker nu gymlessen en sportactiviteiten al een tijd niet vanzelfsprekend zijn. Met de nieuwe app heeft Wandelen voor Water een Corona-proof versie van het evenement weten te realiseren. Hiermee lopen de leerlingen een eigen route door de buurt en wordt door middel van geo-tracking bijgehouden of het doel bereikt is. Verder krijgen de leerlingen van deelnemende scholen les over water via video’s, gepresenteerd door Dieuwertje Blok en Esteban van der Wolf. Scholen kunnen zich nog aanmelden om deel te nemen in 2021.