AMSTERDAM - Stadsdeel Zuidoost riep bewoners en organisaties een aantal weken geleden op om ideeën in te dienen voor de viering van 50 jaar Bijlmer. Dit leverde meer dan 100 initiatieven op. Het stadsdeel bekijkt nu welke initiatieven een plek kunnen krijgen in het jubileumprogramma.

Kick-off en slotfeest

Het programma om 50 jaar Bijlmer te vieren wordt 25 november bekend gemaakt. Vanaf dat moment wordt een jaar lang op verschillende momenten en op verschillende manieren stilgestaan bij de geboorte en de toekomst van de Bijlmer. Onderdeel van het programma worden onder meer een sportgala, een dansfeest op het Anton de Komplein, een cultureel festival waar talent uit de Bijlmer optreedt, een debatprogramma ‘Verleden – Heden – Toekomst’ in stadsdeel Zuidoost en in de stad en diverse exposities door Amsterdam. Mogelijk komt ook de Uitmarkt 2018 naar Zuidoost. Het jubileumprogramma wordt 25 november 2018 afgesloten met een slotfeest.

Achtergrond

Op 25 november 2018 is het precies 50 jaar geleden dat de eerste bewoners in de Bijlmer de sleutel van hun nieuwe huis kregen. Vanaf dat moment heeft de Bijlmer zich ontwikkeld tot een levendige, diverse, veelzijdige buurt die vele bewoners, bouwkundigen, bestuurders, kunstenaars en anderen geïnspireerd heeft en dat nog steeds doet. Amsterdam viert dit jubileum. Een heel jaar lang, van 25 november 2017 tot en met 25 november 2018, staat een groot aantal activiteiten en evenementen in het teken van 50 jaar Bijlmer.