AMSTERDAM - Op de Dam in Amsterdam hebben zich duizenden mensen verzameld om te demonstreren tegen anti-zwart politiegeweld in Amerika en Europa. De demonstratie is georganiseerd door meerdere antiracismeorganisaties.

Demonstranten dragen borden bij zich met teksten als 'Black Lives Matter' en 'Racisme? Gewoon stom'. Ook worden er vanuit de organisatie toespraken gehouden door verschillende sprekers.

Aanleiding voor de demonstratie is de dood van de Afro-Amerikaanse George Floyd die vorige week in de Amerikaanse staat Minnesota om het leven kwam door politiegeweld. Sindsdien is er veel onrust en zijn er rellen in veel Amerikaanse steden.

Vooraf werd iedereen die wilde komen opgeroepen om een mondkapje te dragen om eventuele verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ook werd er verzocht anderhalve meter afstand te houden, maar dit is door de enorme drukte bijna niet te doen zo blijkt uit de foto's. Voor de Amsterdamse veiligheidsdriehoek is dit echter nog geen reden om in te grijpen.

Burgemeester Femke Halsema, die zelf ook naar de Dam is gekomen, heeft inmiddels een eerste reactie gegeven aan AT5 met betrekking tot de enorme drukte. "Ik begrijp dat 1,5 meter afstand houden niet altijd in acht gehouden wordt, maar de demonstratievrijheid is een heel groot goed. Dus ziet de driehoek geen grond om de demonstratie te ontbinden. Daarvoor is de demonstratie ook te belangrijk en zijn bovendien mensen zelf verantwoordelijk."