AMSTERDAM - Donderdagavond is de Mary Dresselhuys Prijs uitgereikt aan regisseur Eline Arbo. Juryvoorzitter Petra Laseur verraste Arbo met de prijs na afloop van de livestream van het toneelstuk Drie zusters van Anton Tsjechov in de Toneelschuur in Haarlem. De prijs bestaat uit een medaille, een oorkonde en een bedrag van 12.500 euro, te besteden aan de ontwikkeling van het toneel, in welke vorm dan ook. De Mary Dresselhuys Prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt door een onafhankelijke jury. Deze jury, voor deze editie bestaand uit Loes van Toorn, Laurens Spoor, Hans Croiset, Kees Hulst, Hansje Terlingen, Roos Ouwehand en Petra Laseur, koos er bij hoge uitzondering voor de Mary Dresselhuys Prijs toe te kennen aan een regisseur. Doorgaans gaat de prijs naar een acteur of actrice.

Juryvoorzitter en actrice Petra Laseur:
‘We hebben deze keuze gemaakt omdat Eline Arbo heeft laten zien dat zij een bijzonder getalenteerd regisseur is. In Drie Zusters trekt Arbo een parallel tussen Tsjechovs Drie Zusters, die op een beter leven hopen, en de positie van vrouwen in deze tijd. Zij weet van deze toneelklassieker een eigentijdse, urgente voorstelling te maken die muzikaal, licht en ook humoristisch is. Daarnaast baarde Arbo opzien met de voorstelling Weg met Eddy Bellegueule. Voor deze voorstelling werden eerder al de vier acteurs gezamenlijk genomineerd voor de Louis d’Or. Ook in deze regie liet Eline Arbo haar diepgewortelde engagement zien. En ook hier smeedde ze de acteurs met wie ze werkte tot een hecht collectief.’

Eline Arbo
Eline Arbo (1986) is afkomstig uit Tromsø, een kleine stad boven de poolcirkel in het Noorden van Noorwegen. Na een studie Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Oslo, verhuisde Arbo naar Amsterdam voor haar studie aan de Regieopleiding van de Theaterschool Amsterdam die zij in 2016 succesvol afrondde. In haar afstudeerjaar maakte Arbo de voorstelling Manifesten, een muzikale en speelse voorstelling over wat het betekent om in iets te geloven. Haar tweede afstudeervoorstelling Antigone van Sofocles ging over hoe je idealisme tot actie kunt brengen, en was een beeldende en theatrale versie van de oude klassieker. Tijdens dit afstudeerjaar liep zij ook stage bij Toneelgroep Amsterdam bij de voorstelling Het jaar van de kreeft van Hugo Claus, geregisseerd door Luk Perceval. In oktober 2016 maakte Eline Arbo in het Schuur Atelier van Toneelschuur Producties de voorstelling Søster. Haar zaaldebuut bij Toneelschuur Producties maakte ze met Goethe's klassieker Het lijden van de jonge Werther. Het leverde haar de BNG Bank Theaterprijs 2018 op. Hierna regisseerde ze De Revolutionairen, over het gedachtengoed van Albert Camus. Afgelopen seizoen regisseerde ze een bewerking van de succesroman Weg met Eddy Bellegueule van Édouard Louis (Winnaar Regieprijs 2020). Dit seizoen regisseerde ze haar laatste voorstelling bij Toneelschuur Producties: Drie Zusters.

Over de Mary Dresselhuys Prijs
De Mary Dresselhuys Prijs is ingesteld in 1992 door Joop van den Ende, als eerbetoon aan de in 2004 overleden actrice Mary Dresselhuys. In 2001 nam de VandenEnde Foundation deze prijs onder haar hoede. In het DeLaMar Theater in Amsterdam, dat in 2010 haar deuren opende, is een van de twee zalen vernoemd naar Mary Dresselhuys. Op 5 september van dat jaar werd de prijs voor de eerste keer uitgereikt aan Mary Dresselhuys zelf. Eerdere winnaars waren onder meer Jeroen Willems, Ramsey Nasr, Jacob Derwig, Beppie Melissen en Anniek Pheifer.