AMSTERDAM - Haar boek heet ‘(G)roeikracht’ en heeft als ondertitel meegekregen: ‘Wanneer het leven tegenzit, het verhaal van Thomas’. Thomas is de zoon van Martine Demey (1968) en over hem gaat dit boek. Over hem en over waarom hij uit het leven stapte.

Thomas was een jongen die een ‘gouden’ toekomst tegemoet ging. Hij was sociaal, intelligent en kwam uit een zogenaamd ‘goed nest’. Ja, hij rookte wel eens een joint; maar uitsluitend voor de gezelligheid, met zijn vrienden. Onwetend als zij zijn dat je van cannabis in een psychose kan geraken en een hersenziekte kan krijgen. Dát overkomt Thomas en hij komt van de ene op de andere dag in de psychiatrie terecht. Zijn leven wordt een lijdensweg. Ondanks de vele inspanningen om zijn leven weer op het juiste spoor te krijgen, ziet hij het langzaam tussen zijn vingers wegglippen. Hij verliest de strijd met zijn ziekte en stapt uit het leven.

(G)roei-kracht bevat niet alleen het intrieste verhaal van Thomas, maar ook de rol van de psychiatrie en de complexe rouw van de nabestaanden na een dergelijk onmetelijk drama. Demey brengt in haar boek tal van thema’s aan de orde die nog steeds in de taboesfeer verblijven.

Zij besloot tot het schrijven van haar boek om lotgenoten troost, steun en begrip te bieden en jongeren ervan bewust te maken dat cannabisgebruik een psychose kan uitlokken en wat de gevolgen daarvan zijn. Tevens wil ze de lezer inzicht geven in wat een psychose nu eigenlijk is: hoe het ontstaat, wat de mogelijke oorzaken zijn en wat voor gevolgen het heeft voor de persoon die ermee te kampen heeft.

Dat de auteur een ‘doel’ heeft met haar boek, blijkt het best uit haar eigen woorden. Demey: “Wanneer ik slechts één lotgenoot tot troost kan zijn met het verhaal van Thomas of één jongere kan behoeden van een vergelijkbaar lot, dan is mijn ‘missie’ geslaagd.”

Dat doel zet zij kracht bij door de auteursopbrengsten van haar boek integraal te schenken aan verenigingen die ondersteuning en hulp bieden ter preventie van zelfmoord.
Dit indringende en diep rakende boek wordt uitgegeven door Willems Uitgevers en is bij alle reguliere boekhandels te koop óf te bestellen via https://boeken.cafe/boek/groeikracht-martine-demey/ ISBN: 9789493242142 | Paperback, 160 pagina's | Prijs: € 20