Waarom heet het Apple Tree?
Uitgangspunt voor de tentoonstelling is een uitspraak die Maarten Luther gedaan zou hebben in crisisjaar 1533: “Als ik wist dat morgen de wereld zou vergaan, dan zou ik vandaag een appelboompje planten…”. Luther was ernstig ziek en dacht niet lang meer te leven te hebben, toch kocht hij een tuin om opnieuw te beplanten. Hij wilde mensen aanmoedigen vol te houden, zelfs als ‘de wereld vergaat’.
De titel Apple Tree verwijst ook naar de veelzijdige betekenis van de natuur in religieuze en culturele contexten. Van Bijbelse verleiding tot Luthers morele vernieuwing: de boom staat voor innerlijke groei en weerstand. In de tuin van het Luther Museum worden deze thema’s tastbaar. De geselecteerde kunstenaars, allen verbonden aan Amsterdam, Brussel of New York, onderzoeken in hun werk de relatie tussen mens, natuur en tijd.
Kunstenaars en concept
Curatoren Hadrien Gérenton (Frankrijk) en Tim Mathijsen (Nederland) tonen eigen werk naast dat van Brianna Leatherbury, Victor Santamarina, Danai Anesiadou en Loup Sarion. Gérentons surrealistische sculpturen verbeelden ecologische verwevenheid via hybride vormen als metalen cactussen en fossielen. Mathijsen, bekend om zijn gipsen reconstructies van architecturale elementen, onderzoekt hoe betekenis zich nestelt in objecten. Samen creëren ze een gelaagde tentoonstelling die ruimte biedt voor kritische reflectie op verleden en toekomst.
Praktische informatie
Apple Tree maakt deel uit van Amsterdam Art Week (22-25 mei) én de Open Tuinen Dagen 2025 (13-15 juni). De tuin is in de tentoonstellingsperiode toegankelijk van donderdag t/m zondag, van 11:00 tot 17:00 uur. Toegang gratis.