AMSTERDAM - Metershoge spinnen, kolossale ogen en hangende spiralen in de monumentale vleugelnootboom. Dit voorjaar presenteert het Rijksmuseum Louise Bourgeois in de Rijksmuseumtuinen. Het is voor het eerst dat een ruime selectie van Bourgeois’ buitenbeelden bijeen wordt gebracht. Met twaalf beelden toont het Rijksmuseum een overzicht van een halve eeuw werk, van The Blind Leading the Blind (1947-49) tot Crouching Spider (2003). Veel van deze werken zijn nooit eerder in Nederland te zien geweest. Louise Bourgeois (1911-2010) geniet internationale faam als een van de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars van de twintigste eeuw en werd wereldberoemd met haar monumentale beelden van spinnen.

Louise Bourgeois in de Rijksmuseumtuinen is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Easton Foundation in New York en samengesteld door gastconservator Alfred Pacquement, voormalig directeur van Centre Pompidou in Parijs. De gratis toegankelijke tentoonstelling is van 24 mei t/m 3 november 2019 te zien.

Louise Bourgeois in de Rijksmuseumtuinen is mogelijk gemaakt door Pon, Art Mentor Foundation Lucerne, Louise Bourgeois Trust en de Rijksclub.

Louise Bourgeois in de Rijksmuseumtuinen
Het komt zelden voor dat het oeuvre van een kunstenaar zo nauw aansluit bij zijn of haar leven dat het bijna lijkt alsof gebeurtenissen en gevoelens een-op-een in het werk zijn verbeeld. De twaalf beelden die vanaf dit voorjaar in de Rijksmuseumtuinen te zien zijn, kunnen opgevat worden als een intiem dagboek van Louise Bourgeois en geven een overzicht van de kenmerkende thema’s in haar leven en werk. Zo verwijzen meerdere beelden naar haar kindertijd. De metershoge Spider (1996), Spider Couple (2003) en Crouching Spider (2003) zijn een hommage aan de beschermende, wevende moeder van Bourgeois. De hoogglans aluminium beelden Untitled (2004) die aan de takken van de vleugelnootboom zullen hangen, zijn een herinnering aan de gewoonte van haar vader om stoelen hangend te bewaren aan de zolderbalken van haar ouderlijk huis. Het moederschap en haar jeugd zijn terugkerende thema’s in Bourgeois’ werk, evenals angst, vriendschap, materialiteit en het lichaam.

Louise Bourgeois
Louise Bourgeois groeide op in een voorstad van Parijs in een gezin van handelaars en restauratoren van antieke tapijten. Ze volgde tijdens haar studie aan de École du Louvre en École des Beaux Arts atelierlessen bij diverse kunstenaars, onder wie Fernand Léger. Na haar huwelijk met de Amerikaanse kunsthistoricus Robert Goldwater emigreerde zij in 1938 naar de Verenigde Staten. Omdat Bourgeois haar eigen positie innam ten opzichte van de dominante stromingen in de Amerikaanse kunst, duurde het lang voordat haar oeuvre erkenning kreeg. Hoewel zij al vanaf 1945 solotentoonstellingen had, kreeg zij pas bekendheid in de jaren ‘70. Haar retrospectief in 1982 in het New Yorkse Museum of Modern Art is het eerste van een vrouwelijke kunstenaar in dat museum. Daarna volgden al snel tientallen tentoonstellingen in onder andere de Frankfurter Kunstverein, het Centre Pompidou, het Whitney Museum of American Art en het Guggenheim Museum. Haar werken zijn inmiddels opgenomen in collecties van talloze musea en particulieren over de hele wereld.

Reeks openluchttentoonstellingen
Louise Bourgeois in de Rijksmuseumtuinen is na Henry Moore (2013), Alexander Calder (2014), Joan Miró (2015), Giuseppe Penone (2016), Jean Dubuffet (2017) en Eduardo Chillida (2018) de zevende in de reeks beeldententoonstellingen in de tuinen.

Publicatie

Van de hand van de samensteller van de tentoonstelling, Alfred Pacquement, verschijnt een catalogus: Louise Bourgeois in de Rijksmuseumtuinen in het Nederlands en Engels. Vanaf begin juni verkrijgbaar via rijksmuseumshop.nl. Prijs: €15,-