AMSTERDAM - Op zoek naar een geschikte huwelijkskandidaat? Dan moet je in Centrum zijn. Bijna 40% van de bewoners is er single. Ook in Zuid en West maak je grote kans, daar is ongeveer een derde van de bewoners alleenstaand.

En áls je dan trouwplannen hebt, dan vraag je daar een trouwambtenaar bij. Zoals Stanley Doorn. Hij is buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, kortweg babs.

Love Award 2018

Stanley kreeg de smaak te pakken toen hij nog eventmanager was. Er was een huwelijk gepland, maar de ambtenaar van de burgerlijke stand kwam niet opdagen. Het busje met de bruidstaart was aangereden door een tram. En al die gasten maar wachten. Stanley bestelde nieuwe taarten en besloot de ceremonie na te spelen. Later bleek het te gaan om een stel oplichters. De ambtenaar van de burgerlijke stand was helemaal niet gevraagd en de rekeningen werden nooit betaald. Sinds hij zelf trouwambtenaar is, trouwde hij talloze paren. Donderdag 1 februari kreeg hij de Love Award Publieksprijs 2018, als beste trouwambtenaar van Nederland. Lees zijn verhaal.

Het geheim van lang en gelukkig

Dat trouwen niet altijd houwen is, weet iedereen. In 2016 eindigden 670 huwelijken in een scheiding en werden 75 partnerschappen ontbonden. Maar even terug naar het goede nieuws: wat is het geheim van een lang en gelukkig huwelijk? Daar weten Jan en Rien Hoots-Pelzer alles van. Allebei zijn ze geboren en getogen in de stad. Ze leerden elkaar in hun tienerjaren kennen en trouwden in 1957 in het stadhuis aan de Nieuwezijds. Ze houden het dus al meer dan 60 jaar met elkaar vol. Lees hier hoe.

Trouwen na een heel leven

De 60 jaar van Jan en Rien zullen ze niet halen: Carmen Hermens (53) en Willem Klumper (54). Zij trouwen dit jaar, voor allebei hun eerste huwelijk. Toch kennen ze elkaar al meer dan 30 jaar. Hoe dat zo is gekomen? Pas na 30 jaar vriendschap ontdekten ze dat zij bij elkaar horen. Dat gaan ze dit jaar uitspreken, ten overstaan van vrienden en familie. Een datum is er nog niet, maar haast zeker is dat ze elkaar het jawoord geven in De Roode Bioscoop, het romantische theatertje aan het Haarlemmerplein. Lees hun bijzondere levensverhaal.

Trouwlocatie voor één dag: Paradiso

Op 14 februari is Paradiso een officiële trouwlocatie voor één dag. Drie Amsterdamse trouwambtenaren trouwen er maar liefst 11 stellen. Paradiso bestaat dit jaar 50 jaar, vandaar.