AMSTERDAM - Op vrijdag 4 juni opent restaurant Pof haar deuren. De nieuwe zaak komt in de oude voetbalkantine van T.O.B. op het groene terrein van stadslandbouwproject NoordOogst in Amsterdam Noord. Pof is kindvriendelijk ingericht, heeft een natuurspeeltuin en haar eigen bierbrouwerij Friekens naast de deur. Wat Pof zo speciaal maakt, is dat het gerechten serveert van uitsluitend lokale ingrediënten. Hiermee is het voor zover bekend het eerste ‘korte keten restaurant’ van Nederland.

Ambachtelijke kooktechnieken
Wie houdt van ambachtelijke kooktechnieken is bij Pof aan het goede adres. Hier wordt gerookt, gestoofd, gepekeld en gewekt en uiteraard veel gepoft in een speciale pof oven. Voor kinderen staan - hoe kan het ook anders - speciale poffertjes op het menu. In ‘huisbrouwerij’ Friekens wordt ook nog gebrouwen: gehele muren van oude kleedkamers zijn doorgebroken, zodat imposante ketels en tanks de tap van Pof van vers POF-pils en IPA kunnen voorzien.

Eerste ‘korte keten restaurant’ van Nederland

Bijzonder aan Pof is dat zowel de bar als de keuken vrijwel uitsluitend gebruik maken van lokale ingrediënten en producten uit de streek, zelfs de wijnen komen allemaal uit Nederland. Hiermee is Pof voor zover bekend het eerste echte ‘korte keten restaurant’ van Nederland. Het idee achter Pof is bij wijze van experiment super-lokaal en lekker te koken en tegelijkertijd het transport van voedsel tot een minimum te beperken. Dat betekent dat veel gangbare producten niet op de kaart staan, dat veel huisgemaakt wordt en dat met creativiteit gezocht is naar ‘alternatieven’. Slechts voor enkele producten als koffie en kaneel wordt voorlopig een uitzondering gemaakt.

Ervaren ondernemers uit Noord
De ondernemers achter Pof zijn bepaald niet onbekend in Amsterdam Noord. Al ruim 15 jaar vormen zij de drijvende kracht achter het succesvolle Noorderlicht op de NDSM-werf. Door een samenloop van omstandigheden kwam er midden in het Corona-jaar 2020 een overname van Proost en Stroop in beeld. Jasper Helmer, mede-eigenaar Noorderlicht, liet in een opwelling zijn nummer achter nadat hij een middag met een vriend op het terras had gezeten. Helmer: “Ik volgde de ontwikkelingen van NoordOogst al vanaf het begin en ben onder de indruk wat hier in vijf jaar allemaal is ontstaan. Tegelijkertijd zag ik ook dat Proost en Stroop niet het volledige potentieel van de locatie wist te benutten. Ik miste met name de aansluiting van het restaurant met de rest van het terrein.” Een gesprek met Proost en Stroop volgde en de klik was daar. “Noorderlicht heeft er een zusje bij, haar naam is Pof”, aldus Helmer.

Samenwerking stadslandbouwproject NoordOogst
Wat betreft de keuze voor lokale producten voor op de kaart hoeft Pof niet ver te zoeken. De directe buren op het terrein zijn namelijk allemaal kleinschalige voedselproducenten. Bij NoordOogst wordt groenten verbouwd en gerookt, bier gebrouwen, koffie gebrand, brood gebakken en er ligt zelfs een wijngaard pal voor de deur van Pof. Ook leven er varkens, kippen en meer dan 1,5 miljoen bijen en is er de mogelijkheid tot overnachten in een vlinderhotel. NoordOogst oogt als een klein groen paradijs binnen de ring van Amsterdam, waar buurtbewoners en natuurliefhebbers graag een ‘ommetje’ maken en waar voor kinderen in de natuurspeeltuin genoeg te beleven valt. Een ideale locatie voor een lokaal restaurant dat zich tot in de details met de afkomst van haar ingrediënten bezighoudt. Dat bevestigd Ron van Echteld, projectcoördinator Noordoogst: “De filosofie van restaurant Pof en het stadslandbouwproject NoordOogst sluiten naadloos op elkaar aan. Bij NoordOogst geloven we in lekker eten dat op een duurzame en lokale manier is geproduceerd. We zijn erg blij met de komst van Pof!”

Over Restaurant Pof
Pof viert van 4 t/m 6 juni haar opening met een ‘openingsweekend’. In verband met de corona maatregelen serveren we vrijdag diner op het terras, zaterdag en zondag is het ook mogelijk om binnen te zitten. Reserveren kan via de website of aan de deur - als er nog plek is. De biertuin van Friekens & Pof is ook het hele weekend geopend voor drankjes. Het restaurant is na het openingsweekend geopend van woensdag tot en met zondag van 10.00-22.00 uur.