AMSTERDAM - De leeuwen blijven in ARTIS. Twee filantropen zijn voor de leeuwen in de bres gesprongen, zij gaan het nieuwe leeuwenverblijf financieren. Afgelopen januari kondigde ARTIS aan dat de leeuwen de dierentuin zouden verlaten. Er was geen geld voor de bouw van het geplande nieuwe leeuwenverblijf. Met deze historische schenking is het vertrek van de dieren nu definitief afgewend. Het nieuwe verblijf wordt de komende jaren gerealiseerd, tot die tijd zijn de leeuwen te zien in hun huidige verblijf.

ARTIS-directeur Rembrandt Sutorius is verheugd dat er nu zekerheid is over de toekomst van de leeuwen: "Lange tijd hebben we gedacht dat deze iconische dieren ARTIS moesten verlaten. Door de coronacrisis ontbraken de financiële middelen om het nieuwe verblijf te bouwen en was er ook geen perspectief dat dit de komende jaren wel mogelijk zou zijn. Toen de uitzonderlijke mogelijkheid zich aandiende om de leeuwen elders een ander verblijf te bieden, leek dat de beste oplossing."

Na het bericht dat het vertrek van de leeuwen naar Frankrijk op het laatste moment was afgeketst, werd ARTIS overweldigd door het aantal reacties van mensen die de dieren een warm hart toedragen. "Er is heel veel geld ingezameld voor alle dieren in ARTIS," aldus Sutorius. "Door kinderen, door hun ouders, familieleden, grootouders en ook door bedrijven. Dit is echt hartverwarmend. Tussen alle steunbetuigingen die we kregen, bevonden zich ook partijen die ons specifiek wilden helpen om de leeuwen voor ARTIS te behouden."

Om te zoeken naar een duurzame oplossing voor de leeuwen, voerde ARTIS afgelopen maanden zowel gesprekken met andere dierentuinen als ook met deze partijen. Sutorius: "En met een ongelofelijk resultaat. We zijn ontzettend blij te kunnen melden dat twee partijen, die anoniem wensen te blijven, het benodigde bedrag voor het nieuwe leeuwenverblijf aan ARTIS schenken. Het is heel bijzonder dat deze particulieren contact met ons hebben opgenomen met als doel om de leeuwen voor ARTIS te behouden. Zonder hen was dit onmogelijk en was ARTIS een toekomst tegemoet gegaan zonder leeuwen.

ARTIS is ooit door particulieren opgericht en wil voor iedereen de ontmoetingsplek zijn en blijven waar we de natuur op een vindingrijke manier dichtbij brengen. We zijn beide partijen ontzettend dankbaar, door deze unieke en historische schenking leveren zij een enorme bijdrage aan de toekomst van ARTIS. Voor iedereen die van ARTIS en van onze leeuwen houdt, is het echt een droom die uitkomt."

ARTIS niet uit de financiële zorgen
Dat de leeuwen voor ARTIS behouden blijven, betekent niet dat hiermee de financiële zorgen uit de wereld zijn. Zelfs na deze historische schenking kijkt ARTIS tegen een tekort aan van ongeveer 18 miljoen euro. ARTIS is nu weer open en dat betekent dat de bezoekers aan het park de inkomsten van ARTIS weer op gang brengen. De steuncampagne heeft ruim 1,3 miljoen euro opgeleverd. Dat is een fenomenaal bedrag, opgebracht door de fans van ARTIS. Voor het wegwerken van de tekorten is echter nog steeds veel (overheids)steun nodig. "Het is ontzettend fijn dat ARTIS gebruik kan maken van de verschillende regelingen als de NOW, TVL en de specifieke dierentuinregeling. Toch is er meer overheidssteun nodig om het enorme tekort van ARTIS weg te werken. Hiervoor blijven we in gesprek met de gemeente Amsterdam en de Rijksoverheid."


Steun Artis