AMSTERDAM - Op 5 juli a.s. verschijnt de nieuwe roman van Neerlandicus Jan Heutink. 'De heilige van Ferwert' wordt op diezelfde dag, vanaf 16.30 uur, feestelijk gelanceerd bij OBA in Amsterdam. Vanzelfsprekend bent u daarbij van harte welkom. Het wordt op prijs gesteld wanneer u zich van tevoren aanmeldt via vandewaterhanneke@gmail.com.

'De heilige van Ferwert' wordt het zesde boek van deze veelzijdige auteur. Eerder schreef hij 'Van oude mannen (en de dingen die nog komen)', 'Solwaster & Over het zoute land', 'Oponthoud in het verkeer', 'Vertraagde woede' en 'n Kleine coronaroman'. Heutink wordt geroemd om zijn rijke woordenschat, fraaie schrijfstijl en verhalend vermogen. Zijn verhalenbundel, 'Vertraagde Woede', werd in 2022 genomineerd voor de J.M.A. Biesheuvelprijs.

Opnieuw weet Heutink te boeien met zijn nieuwe literaire parel. 'De heilige van Ferwert' is geen leerstellig stuk, het is een roman, waarin de (literair geschoolde) lezer geconfronteerd wordt met vragen waarop hij/zij/het zelf een antwoord moet geven. Een must read voor iedere lezer die geïnteresseerd is in vragen rond dood en leven en mogelijk eveneens in paranormale verschijnselen.

Deze nieuwste roman van Heutink speelt zich af in het Friese Ferwert, waar een man zwaar gewond in het ziekenhuis belandt. Na zijn operatie­ besluiten de artsen hem in een kunstmatige coma te brengen. Tijdens de comadagen herbeleeft hij delen van zijn verleden, maar hij komt ook in aanraking met andere werelden. Later interpreteren hij en een aantal anderen dat het hier om bijna-doodervaringen ging. Maar bestaat dit fenomeen?

Met humor en door de ogen van verschillende personages met wie de man te maken heeft wordt er over zijn belevenissen het jaar erna gesproken. Ook wordt er een middeleeuws document vertaald dat verwijst naar een vroege (5de-eeuwse?) bijna-doodervaring. Het boek is opgedeeld in een drietal delen, waarvan de eerste en laatste in de derde persoon zijn geschreven en deel 2 vanuit een ik-perspectief. Alleen die constructie is uiterst kunstig ingestoken en geven het verhaal een extra dimensie.

Heutink ziet kans om niet alleen een uiterst boeiend verhaal te vertellen, maar zijn personages ook uitstekend te karakteriseren. Personages die enerzijds haast alledaags zijn, maar toch stuk voor stuk iets bijzonder herbergen.

Kortom, Heutink is er opnieuw in geslaagd een bijzonder boeiende roman af te leveren die de harten van de liefhebbers van gelaagde, zeer goed geschreven literatuur houden, zeker zal weten te veroveren.

De heilige van Ferwert | Uitgeverij Gopher | 9789493230460 | paperback