AMSTERDAM - Rijkswaterstaat verwacht de meeste hinder in de laatste week van de werkzaamheden aan de A10 West, van 28 augustus tot 4 september. De werkzaamheden verlopen volgens planning, maar de wegen worden weer drukker nu de vakanties grotendeels zijn afgelopen. De weggebruiker moet rekening houden met een half uur extra reistijd. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om goed voorbereid op weg te gaan en de omleidingsroutes A9, A5 en A10 Noord te volgen. Op maandag 4 september is de weg vóór de ochtendspits weer open.

‘Wij raden de weggebruiker aan om juist die laatste week de A10 West te vermijden. Lukt dat niet, mijd dan de spits, volg de omleidingsroutes en hou rekening met een half uur extra reistijd', aldus omgevingsmanager Ricardo Nuijens van Rijkswaterstaat. Adviseur verkeerstactiek Lotte Bekenkamp van de gemeente Amsterdam vult aan: 'Check vooraf de drukte op jouw route en overweeg of de fiets of het OV een optie is'

Samenwerken voor een betere doorstroming

Hoewel het verkeer lokaal soms flinke vertraging ondervond, is de hinder op de omleidingsroutes A5, A9 en A10 Noord in de afgelopen weken vaak ruim onder de verwachte extra reistijd van een half uur gebleven. Dagelijks overleg tussen Rijkswaterstaat en de gemeente Amsterdam kwam de doorstroming ten goede. Zo zijn op 7 locaties in Amsterdam tekstwagens ingezet die reistijden over verschillende trajecten tonen. Daarnaast zijn verkeersregelaars ingezet op extra drukke plekken zoals de afrit Sloten.

Groot onderhoud

Op 24 juli startte het groot onderhoud van de A10 West. In zes weken wordt 23.000 ton (= circa 20 olympische zwembaden) asfalt weggefreesd. Dezelfde hoeveelheid nieuw asfalt werd aangebracht door een ‘monsterlijk grote en vooral snelle asfaltmachine’, aldus Nuijens. Verder werd er 33 kilometer belijning getrokken, 3200 m2 bestrating in de bermen vervangen, 40 voegen in het wegdek weggehakt en nieuw aangebracht, matrixborden en communicatiesystemen vervangen en de regenwaterafvoer verbeterd.