AMSTERDAM - Wie de mooie fietstocht naar Oost langs of door het Flevopark maakt komt uit op de dijk van het Amsterdam-Rijnkanaal.

Daar was vroeger een sluizencomplex, dat is weggehaald en monumentale elementen staan op de dijk. Dit is bij het Waterkeringpad/Westelijke Merwedekanaaldijk. Met een informatiebord dat net als de elementen beklad is. Sinds juni 2020 proberen diverse mensen in Amsterdam Oost de Gemeente en/of Rijkswaterstaat, als vermoedelijke beheerder, te vragen er iets aan te doen.

Zo moeilijk lijkt het niet; opknappen glaswerk, nieuw bord met extra beschermlaag, verfje over de elementen en klaar; met een telefoonnummer of appje erbij waar mensen kunnen melden als vandalen er bezig zijn geweest. En dan weer herhaling, schoonmaken etc. zodat het een mooi monument blijft.

Het lijkt of Amsterdam vergeten is een Wethouder in te stellen die zijn ambtenaren vraagt ook langs de randen van de stad mee te kijken. Of Rijkswaterstaat die vergeet te reageren op verzoeken. Burgers willen helpen door dingen te melden, maar daar wordt nu onvoldoende op gereageerd. Misschien dat in 2022 zowel Gemeentelijk of via het Rijk bij dit soort problemen: het onderhoud aan monumentjes extra kan worden geactiveerd!