AMSTERDAM - Een derde van de laadpalen voor elektrische auto's in Amsterdam geeft vanaf 7 mei extra vermogen af bij zonnig weer. Wethouder Dijksma doopt die dag 456 gewone laadpalen om tot Flexpower-laadpalen. Deze palen zijn zodanig afgesteld dat ze in daluren van het elektriciteitsnet en bij zonnig weer meer stroom geven en gedurende piektijden iets minder. De inzet van buurtenergie en het flexibel laden helpen de groeiende vraag aan het elektriciteitsnet beter te verdelen.

Amsterdam groeit en verduurzaamt. Er wordt meer energie gevraagd, maar ook meer opgewekt. Dat leidt tot een flinke opgave voor het elektriciteitsnet. De belasting van het elektriciteitsnet in de piekuren kan zo 2,5 tot 5 keer toenemen en dat vraagt forse investeringen in het net. Tenzij er gezocht wordt naar alternatieve oplossingen.

Flex om netbalans te bewaken
Flexpower is zo'n oplossing. Het project van gemeente Amsterdam, netbeheerder Liander, energiebedrijf Vattenfall en kennis- en innovatiecentrum ElaadNL spreidt de stroom over de dag. De laadpalen geven iets minder stroom af in de uren dat de huishoudens veel energie vragen (18.00 tot 21.00 uur) en haalt dat in door in de nacht meer te laden. Aangezien de meeste automobilisten vooral 's nachts opladen, hebben zij er in het algemeen geen nadeel van.

Maar Flexpower doet meer. Het gebruikt overdag lokaal opgewekte energie van huishoudens en zet die direct lokaal in om sneller auto's te laden. Zo hoeft deze energie het net niet verder te belasten.

Laadpalen 40% sterker
Om dit te realiseren, is de capaciteit van de Flexpower-laadpalen met 40% verhoogd. De palen worden hiervoor intern aangepast en vervolgens anders aangestuurd. Een reguliere laadpaal heeft een netaansluiting met een doorlaatwaarde van 3x25 ampère. De Flexpower-laadpalen kunnen 3x35 ampère afgeven en dat ook nog slimmer over de aangesloten auto's verdelen. Of elektrische auto's deze capaciteit ook gebruiken, is overigens afhankelijk van de capaciteit van de auto en accu. Het is zo mogelijk tot ongeveer 2 keer zo snel te laden.

Praktijkproef onder 52 palen
Het afgelopen jaar heeft het project bij 52 laadpalen Flexpower als proef ingezet. De laadpalen stonden in de wijken Zuid, West, Nieuw West en Centrum waar relatief veel auto's staan met een hoog laadvermogen. De proef is gemonitord door de Hogeschool van Amsterdam om te zien wat het effect onder gebruikers is. Uit de praktijkproef blijkt dat vooral volledig elektrische auto's voordeel hebben van de Flexpower-laadpalen. In 70% van de gevallen laden zij sneller stroom dan bij een reguliere laadpaal. Hybride auto's, met zowel een benzinemotor als een beperkte elektrische actieradius, hebben minder mogelijkheden het laden 'in te halen' vanwege het lagere laadvermogen. Toch blijkt uit de praktijkproef dat 95% van de hybride auto's in praktijk geen hinder ondervond.

Flexpower op straat
Reden voor alle partijen de proef nu uit te breiden, wat mede mogelijk is omdat Flexpower een onderdeel is van het Europese Interreg-project SEEV-4City Programma. In Amsterdam zijn er nu 456 palen omgebouwd, ruim 900 laadplekken. De palen zijn te herkennen aan een Flexpower-sticker die de verschillende laadtijden en snelheden aangeeft en verwijst naar een website van de gemeente.

Wetgeving vraagt aandacht
Flexibel laden is ook elders goed inzetbaar. Door grootschalig in te zetten op flexibel laden kunnen in heel Nederland veel investeringen in de elektriciteitsnetten worden voorkomen.