AMSTERDAM - Sinds 2 juli 2021 staat er een buitenwerk op het Frederiksplein in Amsterdam. Een ‘tijdelijk’ werk, een kunstinstallatie om de buurt tijdens de verbouwing voor de overlast te ‘compenseren’. En het “contact met de buurt warm houden”.


Wie in de buurt van de DNB woont weet het, de bank is aan het renoveren. Duurzaam wordt het gebouw verbouwd en materiaal hergebruikt. Maar de buurt wil ook wat… en daarom een mooi buiten kunstwerk aangeboden door de DNB.

De makers zijn 3 dames, een sociaal vormgever, een industrieel vormgever en een illustrator. KHU alumni Femke Beers, Manon Poliste en Suzan Hijink. Het project is begeleid door een medewerker van de DNB, gesteund door stadsdeel Centrum en geopend door niemand anders dan Klaas Knot, de huidige President van de DNB.

Zonder Corona had het hele pleintje vol gestaan, nu was het gezellig vol, met buurtbewoners, medewerkers DNB, pers, kunstkenners,en gemeenteambtenaren kunst & cultuur, de wijkagent en stadsdeelbestuurder Ilse Griek. Allen op soms gepaste afstand. Knot meldde o.a. dat het werk is gemaakt door velen, maar dat het er vooral is voor iedereen die er woont en passeert. “Verbeelding en werkelijkheid komen bij elkaar” meldde Knot over het werk.

Drie buurtgenoten waren ook gevraagd mee te helpen en zo werd het kunstwerk gezamenlijk onthuld. Een werk dat elk half jaar wordt aangepast aan het seizoen, dat ‘meegroeit’ en afhankelijk van de periode dat de bank nog bouwt daar blijft staan.

“Hufterproof’ en “graffitiproof”.. denkt men. Als het even meezit en de aansluiting met de elektriciteit komt (wachttijd 3 maanden, ook voor een DNB-gerelateerd kunstwerk)… dan is het werk straks ’s avonds verlicht en zal het ook een ‘warm en een goed gevoel opleveren’ voor passanten en buurtgenoten.

De aanwezige buurtgenoten vonden het een mooie verrassing, de kinderen een leuke speelplek en ook de andere gasten ontdekten vrolijke beeltenissen, kleuren, bloei en meer op de werken. En zo heeft Amsterdam er weer een bijzonder kunstwerk bij.