ALMERE/AMSTERDAM - Als onderdeel van het publieksprogramma bij de tentoonstelling thuis van Kunstlinie worden er vanaf 20 september 2021 drie weken lang op verschillende locaties in Almere en Amsterdam zogenaamde Geluidenkastjes geplaatst met lockdowngeluiden. Kunstenaar Elise ’t Hart ontwikkelde de bijzondere kastjes als herinnering en bewustwording van alledaagse huisgeluiden.

Het pruttelen van het koffiezetapparaat, een spelende hond, een krakende vloer of het geluid van een automatisch handzeeppompje. Toen Nederland anderhalf jaar geleden voor het eerst in lockdown ging door de coronapandemie, zaten we meer thuis dan ooit tevoren. Geluiden die we daarvoor voor lief namen, vielen nu ineens op. We gingen de huis-, tuin-, en keukengeluiden anders ervaren: ze klonken harder, gaven geborgenheid, troostten of zaten juist in de weg en gingen irriteren.

Auditieve herinnering
Geluidskunstenaar Elise ’t Hart, die in 2013 al het Instituut voor Huisgeluid oprichtte, plaatste op 20 maart 2020 een oproep om geluiden in te sturen die met de lockdown te maken hadden voor haar Lockdown Archief. Zo’n honderd verschillende inzendingen kreeg ze binnen, waarvan ze er 25 in een Geluidenkastje stopte. 't Hart: ‘De lockdown was een uitgelezen moment om mensen beter te laten luisteren naar de geluiden in hun persoonlijke omgeving. De kastjes bieden een auditieve herinnering aan die tijd en ik hoop dat mensen die ze horen zelf ook beter gaan luisteren naar de geluiden in hun huis en zich daar meer bewust van worden.’

Almeerse huishoudens
De Geluidenkastjes van ’t Hart zijn gekoppeld aan de tentoonstelling thuis in Kunstlinie Almere (te zien t/m 17 oktober). Daar staan onder andere de geluiden uit verschillende Almeerse huishoudens centraal. Ook daar ving ’t Hart de persoonlijke klanken van een aantal inwoners. Een aantal daarvan stopt ze in de kastjes die op verschillende plekken in Almere en Amsterdam komen te staan. 't Hart: ‘We vonden het een mooi idee om de kastjes juist op plekken te plaatsen waar je tijdens de lockdown niet heen kon. Onder andere in het museum, het buurtcentrum, het filmhuis en de bibliotheek en bij de kapper: allemaal publieksvriendelijke plekken die hard zijn getroffen door corona en lang dicht zijn geweest.’

Locaties van de Geluidenkastjes
In Almere staan de Geluidenkastjes straks bij De Kringloper, Barbier Rogier, Buurtcentrum De Schoor (locatie: de Cartoon), Koffiecorner Mockamore en De Nieuwe Bibliotheek (locatie: Almere Haven). In Amsterdam staan ze bij Studio/K, de Hortus Botanicus Amsterdam en het Amsterdam Museum. Een aantal geluiden is ook te beluisteren in de digitale tentoonstelling Corona in de Stad van het Amsterdam Museum. Kunstlinie heeft samen met 't Hart een virtuele zaal ingericht, die een auditief beeld geeft van onze huisgeluiden tijdens de coronapandemie.

Over Elise ’t Hart
De schoonheid en waarde van alledaagse geluiden worden erg onderschat, zo vindt Elise ’t Hart (1991). Door haar kunst maakt ze je ervan bewust, door geluiden te registreren, manipuleren, na te maken, analyseren en te verbeelden. Het begon in 2013 met het verzamelen en registreren van alledaagse huisgeluiden. Het Instituut voor Huisgeluid vormt het begin van een grote verzameling en documentatie van allerlei geluiden die je thuis tegenkomt. Elise ’t Hart neemt deel aan de tentoonstelling thuis in Kunstlinie, te zien tot en met 17 oktober 2021.

Over Kunstlinie
Kunstlinie is een uniek cultureel kwartier, een ontmoetingsplaats waar mensen kunnen genieten van theater, beeldende kunst, architectuur, workshops, eten en drinken. Het iconische gebouw staat pal aan het Weerwater in het centrum van Almere Stad en wordt jaarlijks door zo’n 200.000 cultuurliefhebbers bezocht. Kunstlinie is kunsthal, podium en stadsforum (architectuur en educatie). We programmeren ‘binnenshuis’, maar je komt ons ook steeds meer tegen in de stad en daarbuiten.