AMSTERDAM - Kunst in Amsterdam vindt u op straat, op pleinen, in parken, op én in gebouwen. Daar hoeft u geen kaartje voor te kopen. En daar hoeft u niet voor in de rij te staan. In onze stad ligt de humor op straat, en de kunst ook.

In 1852 plaatste Amsterdam voor het allereerst kunst in de stad: een standbeeld van Rembrandt. En voilà, het Rembrandtplein was geboren. Kunst geeft de stad aanzien en een smoel. Kunst ontroert, schuurt en verbindt. Stadse kunstwerken maken de geschiedenis en de identiteit van de omgeving zichtbaar. Daarom: méér kunst in de stad is het streven. En daar maakt Amsterdam geld voor vrij.

Monument op de Dam

Na Rembrandt verrees het ene na het andere kunstwerk in de openbare ruimte. Het zijn plekken om naar te kijken, bij te mijmeren, om bij te verzamelen en om bij te herdenken. Zoals het Monument op de Dam. Dit kunstwerk met beelden over oorlogsellende en bevrijding staat daar sinds 1956. Het is een symbool in de stad, vroeger ook bekend bij hippies en nog altijd natuurlijk hoofdrolspeler bij de 4 mei herdenking op de Dam.

Johan Cruijff

Op een dinsdagavond in mei 2017 onthulde Eberhard van der Laan een muurschildering in de Watergraafsmeer: Johan Cruijff. Levensgroot. Het kunstwerk was geschilderd door de Braziliaanse kunstenaar Paulo Consentino. Niet geheel toevallig natuurlijk, deze locatie in de buurt van het voormalige Ajax stadion De Meer en tegenover Betondorp. In dit stukje Amsterdam liggen nog heel wat voetstappen van de kleine en later grootse Johan.

Nelson Mandela

Ondertussen heeft Amsterdam een bijzondere collectie van meer dan duizend buitenkunstwerken opgebouwd. En daar komt binnenkort meer kunst bij. Zo komt er een kunstwerk ter nagedachtenis aan Nelson Mandela in Zuidoost, op de NDSM-werf komt het kunstwerk Ferrotopia van Atelier van Lieshout, en op het Emmaplein in Zuid komt een beeldentuin met werken van de Groep Amsterdam.

Kunst kijken?

Bent u op zoek naar het werk van een bepaalde kunstenaar in de stad? Of naar de maker van een werk waar u dagelijks langs fietst? Op deze website vindt u alles. Zie: www.amsterdam.nl/kunst

Meer weten?

Amsterdam investeert 1,8 miljoen extra in kunst in de openbare ruimte. Ook stelde het college het uitvoeringskader kunst in de openbare ruimte 2018-2020 vast.

De zeven stadsdelen krijgen in 2018 1,5 miljoen waarmee zij urgent onderhoud kunnen uitvoeren en opdracht kunnen geven voor nieuwe kunstwerken. 3 ton, is onder meer bestemd voor de Amsterdam Biënnale, een kunst- en architectuurevenement dat naar verwachting vanaf 2021 aan de oevers van het IJ plaatsvindt.