AMSTERDAM - Het spoortalud aan de Tugelaweg in de Transvaalbuurt is opgeknapt en heeft een bijzonder kunstwerk en een nieuwe speelplek gekregen. De strook langs het spoor is daardoor veranderd in een wandel-, speel- en ontmoetingsplek voor de buurt. Maandag 13 maart van 17.00 tot 18.30 uur is de officiële opening in het Tugelahuis, Tugelaweg 59A.

U bent welkom om 17.00 uur in het Tugelahuis, waar Harry Platte, regiomanager van Ymere, in gesprek gaat met Ivar Manuel, bestuursvoorzitter Amsterdam Oost, kunstenaar Hansje van Halem, dichter K. Michel en bewoners. Daarna wandelen we samen met u langs het kunstwerk. Er zijn gezonde hapjes en in de voetbalkooi is een voetbalclinic.

Aanleiding

De Transvaalbuurt was vroeger vooral een Joodse buurt. Vanaf 1917 kwamen hier de eerste bewoners wonen. In de Tweede Wereldoorlog zijn veel bewoners weggevoerd en niet meer teruggekomen. Deze geschiedenis was voor Ymere aanleiding om samen met het stadsdeel een kunstwerk te plaatsen langs het spoor aan de Tugelaweg. Het is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Ontwerp

Het moderne kunstwerk verwijst naar vroeger in een gedicht van dichter K. Michel. Ontwerper Hansje van Halem maakte een kunstwerk van het gedicht. De letters zijn verwerkt in een reling langs het hele spoortalud. Van dichtbij zie je de details van het kunstwerk, van een afstand kun je lezen wat er staat. Buurtbewoners zijn betrokken geweest bij het ontwerp en hebben erop gereageerd. Wandelend loop je in vijf minuten langs het kunstwerk en kun je de hele tekst lezen. Maar ook delen van de tekst inspireren. De reling van het kunstwerk nodigt uit om even te gaan zitten tijdens de wandeling.

Het hele spoortalud is opnieuw ingericht. Naast nieuwe beplanting is er een grote natuurlijke speeltuin gekomen en de voetbalkooi is vernieuwd.