AMSTERDAM - Wie de vaststelling van de verkiezingen van de Gemeenteraad (en deelraden)van Amsterdam heeft gezien heeft de klacht over het verloop van de verkiezingen in Amsterdam meegekregen.


Vandaag spant het erom; Zoveel stempassen verdwenen, Gemeente Amsterdam zou ruzie hebben met Post.nl, klachten van burger, er zouden briefjes van stemburo’s ‘verdwenen’ zijn. Het is niet niets. Komt er een kort geding; om een geheel nieuwe Verkiezing 2022 uit te schrijven in Amsterdam? En wat zijn de gevolgen van een kort geding?

Het schijnt namelijk dat zolang er een kort geding loopt de Gemeenteraad de verkiezingsuitslag niet kan en mag goedkeuren… En als het Kort geding verloren wordt, dan gaat de ‘tegenpartij’ in hoger beroep… En ook dan zou de Gemeenteraad nog geen beslissing mogen nemen omdat iets onder de rechter is!

Vele ‘alsen en maren’: ondernemer Ernst Sonneveldt (oud ‘zakenman van het jaar’) en actie Amsterdammer, vindt echter dat het nodig is dat dit tot de bodem wordt uitgezocht. En hij staat niet alleen. Er zouden ook gedupeerden zich eventueel in de rechtszaak alsnog willen ‘voegen’. Eigenlijk kan elke partij die te weinig stemmen heeft gekregen nu meedoen…!

Kortom; eind van deze dag is het bekend of het Kort geding morgen, woensdag 23 maart 2022 om 08.00uur doorgaat; met een uitspraak voor de Gemeenteraadsvergadering begint. Er was overigens al een keer uitstel van het Kort geding door de gemeente Amsterdam gevraagd(het Kort geding zou eigenlijk vandaag, dinsdag, al zijn).

Wat de consequenties kunnen zijn: Dat er morgen geen afscheid van de huidige Gemeenteraadsleden zou kunnen worden genomen. Al is iemand zo snel geweest om terwijl de Gemeenteraad tot morgen zitting heeft; de foto’s nu al weg te nemen.. En dat zou betekenen dat donderdag de installatie van de nieuwe Gemeenteraad nog niet door kan gaan!


Spannend is het wel daar aan de Amstel; gaat de rechter ‘het algemeen belang’ of ‘een democratisch recht’ voor laten gaan? Den Haag kijkt nu op de vingers van de rechter als de zaak doorgaat. En van welke partijkleur …is de rechter, vragen sommige mensen zich nu al af?