AMSTERDAM - Koolhoven en Simons zijn terug! Als vanouds buigen de twee zich over de ins & outs van de genrefilm en presenteren niet eerder in Eye vertoonde titels binnen niets verhullende thema’s. Denk aan avonden rond de Truckerfilm, Mad Professors, Grindhouse of de Wraak van de Natuur. De films zijn grotendeels afkomstig uit de Eye-collectie en worden bij voorkeur vertoond op 35mm. De eerste aflevering, ‘Trucker Night’, is donderdag 9 juli te zien.

Koolhoven & Simons, maandelijkse reeks vanaf 9 juli. Altijd op donderdag, vanaf 19.30. www.eyefilm.nl/koolhovenensimons.

Hoe vaak zie je Bad Lieutenant (1992), Young Frankenstein (1974) of Darkman (1990) nog op groot doek in de bioscoop? Zelden tot nooit, zal zelfs de meest fanatieke filmliefhebber moeten toegeven.

Daarom is het goed dat regisseur en VPRO-presentator Martin Koolhoven en Eye-programmeur Ronald Simons, filmkenners uit cinefiele noodzaak, de handen weer ineen slaan. Een jaar na het verdwijnen van Cinema Egzotik zijn de mannen terug om je door het landschap van de onbekende, verguisde of ooit bejubelde genrefilm te loodsen.

Knallen en ronken
Martin Koolhoven: ‘Ik heb het een jaar lang alleen gedaan, maar verheug me erop om straks samen een uur lang het publiek te vermaken en dan een knallende genrefilm te laten zien. En dan in de pauze en na afloop onder het genot van een drankje aan de bar schreeuwen tegen iedereen die de film niet goed vond.’

Ronald Simons: ‘Ons cinefiele bloed kruipt maar één kant op: richting elkaar. We zijn weer samen en duiken maandelijks in de smeuïgste genres, voorzien van het meest ronkende commentaar. The boys are back in town.’

Zeldzame trailers, keuzefilm
Een keer per maand, altijd op donderdag, praten Koolhoven en Simons over hun liefde voor de genrefilm aan de hand van zeldzame (35mm-)trailers uit de Eye-collectie, gevolgd door een keuzefilm. Dan kan het gaan over thema’s als Suburburbia, de wraak van moeder Natuur of de eenzaamheid van de Revolverheld. Waarbij de Truckerfilm, smoezelige Grindhouse en de daden van de Antiheld zeker niet worden vergeten.

Niet eerder vertoond
Koolhoven & Simons stelt zichzelf een bindende voorwaarde: geen van de vertoonde films is eerder te zien geweest in Cinema Egzotik of De keuze van Koolhoven, dat Martin tot 25 maart van dit jaar in Eye presenteerde.

Dat betekent: een compleet nieuwe selectie films in vertrouwde presentatorhanden, met aandacht voor het celluloid-verleden. Indien mogelijk worden de films – grotendeels afkomstig uit de Eye-collectie – vertoond op 35mm-formaat.