AMSTERDAM - Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt op 24 juni 2021 Eye Filmmuseum, ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan. Tijdens het bezoek krijgt Koningin Máxima een presentatie van het nieuwe streamingplatform Eye Film Player en de activiteiten van Eye, van educatie tot collectie, van internationale promotie tot programmering. Tot slot geeft ze het startsein voor de vertoning van beelden uit de filmcollectie van Eye, die twee jaar lang te zien zijn op buitenschermen op stations, pleinen en in winkelcentra in heel Nederland.

Eye 75 jaar
Het Filmmuseum werd op 22 juli 1946 opgericht onder de naam Nederlands Historisch Filmarchief. Jan de Vaal volgde in 1947 Piet Meerburg op als directeur. Vanaf de officiële openingsvoorstelling op 8 maart 1952 hield het Filmmuseum ook publieke filmvoorstellingen. Na een onderkomen in het Amsterdamse Stedelijk Museum betrok het Filmmuseum in 1971 het Vondelparkpaviljoen, waar het tot 2012 films zou vertonen. Onder directeur Sandra den Hamer opende op 4 april 2012 het nieuwe gebouw aan het IJ de deuren. Het nieuwe Collectiecentrum in Amsterdam-Noord volgde in 2016.

Eye on Screens

Vanaf 24 juni 2021 toont Eye twee jaar lang ruim 500 geselecteerde fragmenten uit de eerste 30 jaar van de filmgeschiedenis op vijftig grote schermen in stations, winkelcentra en op pleinen, verspreid over Nederland. eyefilm.nl/eyeonscreens

Eye Film Player

Eye lanceerde eind 2020 de Eye Film Player, een nieuw streamingplatform waarop een selectie van de films uit de collectie te zien is: spraakmakende documentaires, Nederlandse speelfilms, internationale filmklassiekers en prachtige compilaties met beelden uit stille films. Wekelijks worden nieuwe titels toegevoegd; zowel gratis films als films die je kunt huren. player.eyefilm.nl

Eye Film Player en Eye on Screens zijn, dankzij de BankGiro Loterij deelnemers, tot stand gekomen met een bijdrage van de BankGiro Loterij.

Dankzij een samenwerking met Ocean Outdoor zijn de Eye on Screens-beelden gedurende twee jaar te zien op vijftig buitenschermen in het land.