AMSTERDAM - Zouden de 10.000 stemmen voor Centrum Begroot in 2021 gehaald worden? En zou een plan ‘alle’ stemmen krijgen in 2021? In andere jaren bleek bij de wedstrijd 2/3 of de helft van het stemmenaantal al tot winnaars te leiden! En er zullen meerdere winnaars zijn!

De afgelopen weken konden Amsterdammers stemmen op Centrum Begroot. Men moet dan wel in het centrum wonen om op de 39 finalisten te mogen stemmen. En probeert u maar eens 300.000 euro te besteden aan andermans ideeën! Want niet iedereen vindt elk plan leuk of leuk genoeg dat geld die kant uitgaat...

Er bleef bij sommige mensen na stemmen 3.000 euro tot een ton over! Interessant is hoe de Gemeente straks gaat weten hoeveel jongeren tussen 12 en 17 jaar, die voor het eerst mee mochten stemmen, ook gestemd hebben en dan ja, welk percentage heeft gestemd?

Wat we om ons heen hoorden is dat mensen de enveloppe met persoonlijke stemcode meestal wel ontvangen hadden, maar nog niet hadden gestemd. Of dat ze de enveloppe niet meer konden vinden, of dat ze meenden “weer een gemeentelijke enveloppe’, en die gelijk hebben weggegooid zonder te lezen...

Behalve dat het Amsterdams Dagblad, de Buurtkrant, met 20.000 exemplaren, er over hebben geschreven, er een filmpje gemaakt is door een van de deelnemers en via Salto wordt uitgezonden, er verschillende flyer campagnes individueel zijn, is het opvallend stil op/in andere media over Centrum Begroot. Waarom geen aandacht van At5 en of Radio Noord-Holland; die krijgen toch subsidie van de Gemeente Amsterdam/ NH om over Amsterdam te schrijven? Dit is een project door en voor Amsterdammers! Het Parool en ook de Telegraaf Amsterdam pagina hebben het project tot nu toe ook niet genoemd.

De Gemeentelijke krant van centrum zelf komt pas uit als ....de wedstrijd Centrum Begroot klaar is.. Dus de 39 finalisten krijgen ....(te)weinig aandacht; en dat terwijl er een team ambtenaren van Amsterdam Centrum om het project heen zit. Alles om dit leuke ‘participatie’ project in goede banen te laten lopen... is men dan de publiciteit voor Centrum Begroot ‘vergeten’? Of denkt men dat gebruik en inzet via van social media alleen genoeg is ?

Wel valt op als er door deelnemers zelf actie werd ondernomen op een dag(flyers rondbrengen, mailoproep etc.) dat men dan meteen een toename van stemmers ziet op de site; die gemiddeld 140 stemmen per dag erbij krijgt....

Nu in 2021 staat de teller van ``Centrum begroot al op 8.970 stemmen... (al 450 mensen meer dan in 2020). Wie nu leidt ....is nog onbekend. Maar of die verhoging van stemmen komt omdat plannenmakers zelf mensen oproepen kunnen we pas zien als de uitslag bekend wordt. Tot en met 9 september tot 23.59 uur kunnen centrumbewoners van Amsterdam stemmen.

Kortom de Eberhardjes, de reparaties/vervanging speeltoestellen in een speeltuin, het beplakken van transformatorhuisjes, het redden van een wijkcentrum, veel groenprojecten, Mokum magazine cultureel, de Midwinterdroomtocht, het Buurtplatform Utrechtsestraat, een jeugdplek op de Nieuwmarkt en nog veel meer plannen weten nog niet of zij in deze finale ‘het’ gaan halen....!

Voor de statistieken: In 2020 stemden 8.520 mensen, hoogste score bij een plan was 4.376 stemmen(22 plannen kregen het geld), bedrag 500.000 euro. In 2019 stemden 14.254 mensen, de hoogste score bij een plan was 7.981 stemmen(12 plannen kregen het geld), bedrag 250.000 euro. Dus het is heel spannend.

Wie in centrum woont en nog niet gestemd heeft wordt opgeroepen alsnog te stemmen namens alle finalisten; zie www.centrumbegroot.amsterdam.nl