AMSTERDAM - Bijna elke Amsterdammer heeft wel een fiets. Het is normaler om wél een fiets te hebben, dan niet. Toch blijkt: voor kinderen uit ‘armere’ gezinnen  is een fiets niet vanzelfsprekend. Dus: fiets over? Misschien wil u die geven aan een kind?

Amsterdammers fietsen wat af, en dat is heel normaal. Maar toch, niet voor ieder mens in de stad, is dit vanzelfsprekend. Om allerlei redenen niet. Maar ook omdat er ouders zijn die een fiets voor hun kind simpelweg niet kunnen betalen. 1 op de 4 kinderen in Amsterdam groeit op in armoede.

Sneller dan de tram

Amsterdam - fietsstad bij uitstek - wil graag dat iedereen kan fietsen. Hier ligt 400 kilometer aan fietspad, en dat moet worden benut. Fietsen is namelijk praktisch, gezond en duurzaam.  Van A naar B? Grote kans dat de tram langzamer gaat dan jij op je fiets.

Inleveren van een fiets

Het ANWB Kinderfietsenplan zorgt ervoor dat zo veel mogelijk kinderen uit arme gezinnen een fiets krijgen. De ANWB knapt de ingeleverde fietsen op en zorgt ervoor dat ze terecht komen bij een Amsterdams kind.

  • Op woensdag 14 juni om 10.30 uur is er samen met leerlingen van basisschool Overhoeks een feestelijke aftrap van de inzamelingsactie. De leerlingen leveren dan de door hun school ingezamelde fietsen af bij de fietsenwerkplaats.
  • Van woensdag 14 tot en met zaterdag 17 juni 2017 kunt u een fiets inleveren bij de pop-up kinderfietsenwerkplaats aan de IJpromenade, tegenover de Tolhuistuin. Er is vooral behoefte aan fietsen voor kinderen van 10 tot en met 18 jaar en dan bij voorkeur 28 inch.
  • Woont u niet in de buurt van de IJpromenade? In de stad zijn drie gemeentelijke stallingen waar u uw fiets kunt afgeven: de Paradisostalling, de stalling aan de Vijzelstraat en de Mahlerpleinstalling op de Zuidas. U kunt hem ook online aanmelden. De ANWB haalt hem dan gratis op.

Aanmelden voor een fiets

Scholen en maatschappelijke organisaties met een ANBI-verklaring kunnen kinderen aanmelden om een fiets te krijgen via de website van de ANWB. Het Nationaal Fonds Kinderhulp toetst de aanvragen.

Meer lezen?

Alle informatie over de actie, de inzamelpunten en het aanvragen van een fiets vindt u op www.anwb.nl/kinderfietsenplan.