AMSTERDAM – Een groep basisschoolleerlingen uit Amsterdam treedt vandaag op met de pianobroers Lucas en Arthur Jussen in Move Amsterdam. Samen voeren ze het befaamde stuk Le Carnaval des Animaux op voor de zaal met 250 mensen. Het concert is een samenwerking van het Jeugdfonds Sport & Cultuur en het Leerorkest, die muziekonderwijs voor íeder kind mogelijk maken. Dit is iets wat de Jussens onderschrijven: “Het is eigenlijk heel gek om te bedenken dat muziek niet vanzelfsprekend is voor iedereen.”

Muzikaal spektakel
Maandenlang repeteerden de 34 leerlingen in groepjes en samen als orkest op basisschool de Botteloef in Amsterdam Noord, onder leiding van dirigent Rolf Hoogenberg. Op zaterdag 27 januari was de generale repetitie samen met de broers Jussen. Een muzikaal spektakel van twee verschillende werelden die op inspirerende wijze samenkomen. Hoogenberg: “Wat ik zo mooi vind aan dit project, is dat je kunt zien welke inspiratie dit bij de kinderen teweegbrengt. Het is een waarde volle toevoeging geworden aan hun leven om een muziekinstrument te leren bespelen, samen muziek te maken en vervolgens op te treden met deze geweldige musici!”

De positieve impact van muziekeducatie

‘’Muziekeducatie heeft een positieve impact op kinderen. Door muziek te maken leer je samenwerken, ben je onderdeel van een groter geheel en ervaar je hoe het is om gezamenlijk ergens naar toe te werken. En als je dat dan samen met twee bekende pianisten mag doen is dat een onvergetelijke ervaring”, vertelt Petra Bosman, directeur van het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Marco de Souza, oprichter en directeur van het Leerorkest:“Het is gaaf om te zien dat deze topmusici, die doorgaans optreden voor kenners in grote zalen, zich volledig inzetten om vandaag samen met de kinderen en docenten als één groep een topprestatie neer te zetten.”

Succesvolle samenwerking
Het Leerorkest is voornamelijk actief op scholen in lagere inkomenswijken, waar muziekles niet vanzelfsprekend is. Het succes van wekelijks muziekles in kleine groepjes op scholen heeft geleid tot een samenwerking met scholen in meer wijken in de stad, in het land van Heerlen tot aan Leeuwarden en op de Nederlandse Antillen. Het Jeugdfonds ondersteunt jaarlijks ruim 86.000 gezinnen die te weinig geld hebben voor sporten of cultuur door bij te dragen aan de contributie inclusief de benodigde attributen. Zo betalen zij voor een deel van de kinderen van het Leerorkest het lesgeld en de huur van het muziekinstrument. Arthur en Lucas Jussen kijken uit naar het gezamenlijke concert: “Dit is zo bijzonder en zo motiverend, hier krijgen we veel energie van!”.