AMSTERDAM/UTRECHT - Rapper Dio en straatvoetbal-icoon Touzani gingen de afgelopen dagen met kinderen uit Utrecht en Amsterdam creatief aan de slag met taal. Tijdens de bol.com bollebozen-evenementen speelde Touzani lettervoetbal met ze en maakte Dio een rap met de kinderen. Zo zijn de jongeren ook tijdens de kerstvakantie spelenderwijs met taal bezig en ervaren ze het plezier van lezen. Dat is heel belangrijk, want lezen is niet alleen leuk, het is ook enorm waardevol voor de ontwikkeling. Bol.com bollebozen is het initiatief van bol.com om bij te dragen aan gelijke kansen voor kinderen in Nederland en België.

Al meer dan twintig jaar nemen de leesprestaties van basisschoolleerlingen flink af, zo blijkt uit het internationale PIRLS-onderzoek dat de leesvaardigheid en leesmotivatie van tienjarigen in kaart brengt. In 2001 stond Nederland nog op de tweede plaats van de ranglijst. In 2016 op de veertiende. Behalve Frankrijk kent geen enkel land zo'n scherpe daling in het leesniveau van tienjarigen. Ook in motivatie bungelt Nederland helemaal onderaan de ranglijst. Een derde van de leerlingen in groep 6 vindt lezen niet leuk. Vooral kinderen die opgroeien in een kansarme omgeving hebben minder toegang tot boeken tijdens schoolvakanties. Het is voor hen een extra grote uitdaging om hun leesniveau op peil te houden.

Creatief met taal
Daarom organiseerde bol.com bollebozen met plaatselijke scholen en voetbalverenigingen tijdens de kerstvakantie bollebozen evenementen in Amsterdam, Utrecht en Antwerpen. Begeleid door hun helden gingen de kinderen aan de slag met woorden en letters, en werkten ze spelenderwijs aan hun taalvaardigheid. Rapper Dio daagde de kinderen uit een eigen rap te maken, waarbij ze de juiste woorden en zinnen moesten samenvoegen tot een echt meesterwerk. Straatvoetballer Soufiane Touzani gaf een voetbalclinic waarin de kinderen lettervoetbal speelden en zo woorden vormden.

Soufiane Touzani: "Ik vind het heel mooi dat ik hier een steentje mag bijdragen. Ik heb zelf ook kinderen dus ik weet dat lezen super belangrijk is en dat je vooral in deze tijd je kind moet uitdagen om lezen leuk te maken. Bij het bollebozen event merk je, als je er live bij bent, dat dat wordt uitgestraald. Er is een zaadje geplant, hopelijk wordt er dan ook geoogst dat deze kinderen uitmuntend worden in begrijpend lezen!"

Bol.com bollebozen vindt het belangrijk dat alle kinderen in aanraking komen met de magische wereld die tot leven komt door het lezen van boeken. Maar helaas is dat niet voor elk kind werkelijkheid. Jori Ebskamp, Lead MVO & Duurzaamheid bij bol.com: "Voor ons is het belangrijk om maatschappelijke initiatieven niet alleen te steunen, maar ook zelf op te zetten met de bol.com bollebozen. Het was prachtig om te zien hoe wij met de bollebozen-evenementen in de kerstvakantie kinderen konden laten genieten en spelen, terwijl we een bijdrage leverden aan hun leesplezier."

Over bol.com bollebozen en Letterpretpakketten
Op de evenementen ontving ieder kind ook een Letterpretpakket van bol.com bollebozen, vol leuke items om het plezier in lezen te prikkelen en de rest van de kerstvakantie zoet mee te zijn. Bollebozen is een initiatief van bol.com en is in het leven geroepen om kinderen in Nederland en Vlaanderen gelijke kansen te bieden. Door het plezier van lezen en verhalen over te brengen en aan te wakkeren, maar ook door hun digitale vaardigheden te helpen ontwikkelen. Door het jaar heen zet bol.com bollebozen zich met tallozen initiatieven in voor een goed verhaal met een mooie afloop voor ieder kind.

Naast het organiseren van de evenementen tijdens de kerstvakantie, doneerde bol.com bollebozen 30.000 Letterpretpakketten aan scholen, in samenwerking met het Jeugdeducatiefonds en Stichting Jarige Job. Deze pretpakketten bevatten leuke leesboeken, doeboeken en spelletjes om spelenderwijs het plezier in lezen te ervaren.