AMSTERDAM - Piep, de 16-jarige kat van mevrouw Klooster, was al een tijdje ziek. Tijd om naar de dierenarts te gaan, maar waar haal je het geld voor de behandeling vandaan wanneer je een laag inkomen hebt? Mevrouw Klooster vertelt in een gesprek met wethouder Laurens Ivens (Dierenwelzijn) hoe Piep door de ADAM-regeling is geholpen.

Mevrouw Klooster, die al 16 jaar met veel liefde voor Piep zorgt, zag dat het niet goed met de kat ging. “Hij had op een gegeven moment veel rotte tanden. Ik merkte dat hij daardoor pijn had: hij miauwde vaak en het eten van brokjes lukte niet meer.” Dat zorgde ervoor dat Piep ook maag-, darm- en nierklachten kreeg. Maar hoe graag mevrouw Klooster ook met de kat naar de dierenarts wilde, het geld was er niet.

ADAM-regeling

Totdat mevrouw Klooster hoorde over de ADAM-regeling. Hiermee kunnen Amsterdammers met een stadspas met een groene stip (op grond van een laag inkomen) één keer per stadspasjaar met één huisdier gratis naar de dierenarts en krijgen zij korting op een medisch noodzakelijke behandeling. U kunt met alle soorten huisdieren gebruik maken van de regeling. Honden, katten en konijnen worden gratis gechipt en tot € 100 gratis gecastreerd of gesteriliseerd.

Geen geld voor de dierenarts

Wethouder Laurens Ivens vertelt: “We zijn begin dit jaar begonnen met de ADAM-regeling en we merken nu al dat het effect heeft. Voor huisdieren is een goede verzorging uiterst belangrijk, maar wij zagen dat mensen met een lager inkomen niet altijd naar de dierenarts konden gaan als het dier (chronisch) ziek was. Sommige katten, honden of vogels liepen hierdoor onherstelbare schade op.

De juiste zorg

Met de ADAM-regeling kunnen mensen met de kleinste portemonnee ook goed voor hun huisdier zorgen. Veel van deze diereigenaren maken nu wél de stap om naar de dierenarts te gaan, terwijl ze dat voorheen niet konden betalen. We kunnen er nu in ieder geval veel zekerder van zijn dat de Amsterdamse huisdieren voldoende en goede zorg krijgen.”

Behandeling Piep

Mevrouw Klooster betaalde hierdoor de helft van de behandelkosten voor het trekken van verschillende kiezen en een wortelkanaalbehandeling. De andere helft betaalde de gemeente. “Toen ik van de dierenarts hoorde dat er een gemeentelijke regeling bestond, dacht ik meteen: dan ga ik er voor!”

Beter na de operatie

Sinds de operatie gaat het veel beter met Piep. Hij miauwt niet meer van de pijn en eet beter. Mevrouw Klooster: “Ik ben heel blij dat ik de operatie heb doorgezet. Anders was hij er denk ik niet meer geweest. Ik hoop echt dat Piep het nog een paar jaar volhoudt, al merk ik wel dat hij een dagje ouder wordt. Muizen vangen zit er niet meer in!”