AMSTERDAM - Vorige week verscheen ‘Kanker Finale - Autobiografie van een geplaagde patiënt’ van Job ter Steege. Die titel doet wellicht vermoeden dat het om een somber boek gaat, maar dat is allerminst het geval.

De auteur van ‘Kanker Finale’ staat -ondanks dat hij aan het laatste hoofdstuk van zijn leven bezig is- nog altijd positief in het leven. Met diezelfde positiviteit schreef Job zijn ‘Kanker Finale’. Het was beslist niet zijn bedoeling om een boek met een eindeloze narigheid aan ziektes te schrijven, maar juist de lezer te amuseren met humor en afleiding. Job: “het is goed is om nare kwalen af en toe te relativeren en de lach niet te mijden, anders zou je misschien vergeten hoe leuk het leven is.”

In ‘Kanker Finale’ komen de vele ziektes en ongevallen aan de orde die Job ter Steege troffen en waarbij prostaatkanker beslist in de finale komt. In 2021 kreeg hij de mare dat hij is uitbehandeld en dat de tijd die hem nog rest (relatief) kort is. Dat weet hij en toch geniet hij nog altijd van de mooie momenten. Zo is hij blij dat hij de verschijning van zijn boek heeft meegemaakt en gaat nu richting de boeklancering, die overigens in besloten kring plaatsvindt in zijn woonplaats.

‘Kanker Finale’ zal ongetwijfeld voor veel lezers die, zelf of in hun nabije omgeving, met kanker of een andere ernstige ziekte te maken hebben, voor veel herkenning zorgen, maar dit boek zal vooral een opwekkende en luchtige noot in een moeilijke periode betekenen.

Het verdient enorm veel respect hoe deze man in het leven staat, ondanks dat dat leven binnenkort zal ophouden te bestaan. ‘Kanker Finale’ zal ongetwijfeld het effect bij de lezer hebben dat Job met zijn boek voor ogen heeft: de lezer een beetje relativiteitszin bijbrengen en een lach op het gezicht bezorgen.

‘Kanker Finale’ is overigens niet zijn eerste boek. Eerder schreef Job ter Steege, ‘Navarra’, een boek over reizen en de voorpret van reizen, ‘Verstrikt in het HBO’, een luchtige thriller, ‘Muziekonderwijs in de praktijk’, ‘Muziekonderwijs in pittige columns’ en ‘Prostaatkanker in pittige columns’.

Boekinformatie
Job te Steege – Kanker Finale. ISBN 9789464657210, 296 pagina’s. € 21,50. Amsterdam: Brave New Books 2022.