AMSTERDAM - Kahlil Joseph is uitgeroepen tot winnaar van de Eye Art & Film Prize 2020. Zijn werk begeeft zich op het grensvlak tussen cinema, beeldende kunst en muziek. Met de Eye Art & Film Prize, waaraan een bedrag van £ 25,000 is verbonden, kan Joseph nieuw werk creëren.

Juryvoorzitter Sandra den Hamer, directeur van Eye Filmmuseum: "Kunstenaar Kahlil Joseph maakt overweldigend werk over de ervaring dat de grenzen tussen cinema, beeldende kunst en muziek doet vervagen. Zijn werk richt zich op de ervaring van Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten. Hij brengt zijn politieke commentaar op een elegante, bijna verleidelijk manier, in prachtige, zorgvuldig opgestelde installaties met een unieke visuele stijl."

Den Hamer zat in de jury met filmmaker Apichatpong Weerasethakul, kunstenaar Aernout Mik, curatoren Andrea Lissoni (Tate Modern), Solange Farkas (Associação Cultural Videobrasil) en Olivia Stewart (PJLF Arts Fund).

De Eye Prize, een initiatief van Eye Filmmuseum en het Paddy & Joan Leigh Fermor Arts Fund, heeft als doel jaarlijks een kunstenaar of filmmaker te ondersteunen wiens werk op een buitengewone wijze heeft bijgedragen aan nieuwe ontwikkelingen op het grensvlak tussen beeldende kunst en film.

Kahlil Joseph
Winnaar van 2020 Kahlil Joseph (1981, Seattle) is een in Los Angeles gevestigde Amerikaanse kunstenaar en filmmaker die vooral bekend staat om zijn baanbrekende videoclips voor muzikanten als Kendrick Lamar, Flying Lotus, FKA twigs en Beyoncé. Sinds 2015 is hij ook bekend om zijn grootschalige video-installaties, op het grensvlak tussen cinema, beeldende kunst, mode en muziek.

In 2015 had Joseph zijn eerste museale presentatie in het door zijn broer opgerichte Underground Museum in Los Angeles. Een jaar later wijdde het Museum of Contemporary Art in Los Angeles een kleine solotentoonstelling aan zijn werk, gevolgd door een presentatie in het New Museum in New York in 2017. In datzelfde jaar wijdde het Bonnefanten Museum in Maastricht een grote solotentoonstelling aan zijn werk.

Joseph is momenteel artistiek directeur van The Underground Museum, een baanbrekend onafhankelijk kunstmuseum, tentoonstellingsruimte en gemeenschapshub in Los Angeles dat werd opgericht door zijn overleden broer, de visionaire kunstenaar en curator, Noah Davis.

Juryverslag
'Het werk van de in LA gevestigde kunstenaar Kahlil Joseph richt zich op de ervaring van Afro-Amerikanen in de Verenigde Staten. Hij brengt zijn politieke commentaar op een elegante, bijna verleidelijke manier, in prachtige, zorgvuldig opgestelde installaties met een unieke visuele stijl.

De jury is zeer onder de indruk van de het hybride werk van Joseph dat cinema, beeldende kunst en muziek doorkruist. Hij laat de grenzen tussen kunstvormen vervagen en gebruikt daarbij een zeer verfijnde visuele stijl in zijn werk, waarin hij de zwarte cultuur in de Verenigde Staten verkent en toont; een levendige mix van fictie en realiteit, geluid en beeld in voortdurende transformatie.

Neem zijn recente werk BLKNWS, getoond op de Biënnale van Venetië van dit jaar: een fel, origineel nieuwsbericht in de vorm van een tweekanaals videomontage met mediafragmenten, muziekvideo's, archiefmateriaal en nieuw geschoten beelden. Het is een doorlopend werk dat actueel en historisch nieuws over zwarte cultuur combineert met beelden die naast elkaar geplaatst zijn. Zo onderzoekt de kunstenaar de manier waarop zwarte levens worden waargenomen, in een installatie die de grenzen tussen kunst, journalistiek en culturele kritiek overstijgt.'

Eye Art & Film Prize
De Eye Art & Film Prize werd in 2015 ingesteld ter ondersteuning en promotie van een kunstenaar of filmmaker die kunst en film samenbrengt en zich daarbij onderscheidt in conceptueel vermogen, verbeeldingskracht en artistieke kwaliteit. Met de jaarlijkse prijs van 25.000 Britse pond kan nieuw werk worden gerealiseerd. De eerdere winnaars waren Hito Steyerl (2015), Ben Rivers (2016), Wang Bing (2017), Francis Alÿs (2018) en Meriem Bennani (2019).

Eye Filmmuseum
Eye Filmmuseum is het enige museum voor film en de kunst van het bewegend beeld in Nederland. In het iconische gebouw aan het IJ organiseert Eye tentoonstellingen op het grensvlak van film en beeldende kunst en filmprogramma's die licht werpen op de allervroegste filmgeschiedenis tot aan de meest actuele ontwikkelingen in de maatschappij. Onder de vele kunstenaars/filmmakers aan wie tentoonstellingen werd gewijd bevinden zich Isaac Julien, Yang Fudong, Oskar Fischinger, Apichatpong Weerasethakul, The Quay Brothers, João Maria Gusmão & Pedro Paiva, Fiona Tan, Andrej Tarkovsky, Anthony McCall, Cao Guimarães, Rosa Barba, Jan Svankmajer, Jesper Just, Francis Alÿs, Ryoji Ikeda en William Kentridge. Eye heeft daarnaast ook een internationale reputatie als kennis- en expertisecentrum op het gebied van filmrestauratie, onderzoek en educatie.

Het PJLF Arts Fund
Het PJLF Arts Fund werd in 2011 opgericht om kunstenaars, schrijvers, filmmakers en musici te ondersteunen. Patrick Leigh Fermor (1915–2011) was een gevierde Britse auteur die zich samen met zijn vrouw, de fotograaf Joan Eyres Monsell (1911–2003), actief inzette voor de kunsten. De archieven van beiden zijn ondergebracht bij de National Library of Scotland in Edinburgh.