AMSTERDAM - Op dinsdag 18 mei start de kaartverkoop voor het Minimal Music Festival (1-3 juli 2021) in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Het festival is dit jaar anders dan anders, een niet te missen space/time experiment. Samen met gastcurator Theun Mosk is er een unieke festivaleditie ontwikkeld, waarin publiek in kleine groepen zich langs muziek, installaties en backstage-ruimtes verplaatst.

Op uitnodiging van het Muziekgebouw transformeert Theun Mosk, bekend als scenograaf van werken van onder andere Boukje Schweigman, Michel van der Aa en Robert Wilson, het gebouw tot een ‘ruimtetijdpartituur’: een intiem theatraal traject dat bezoekers in drie uur door de krochten van het Muziekgebouw en het Bimhuis voert, onder begeleiding van getrainde gidsen. Drie dagen lang speelt het Minimal Music Festival zich af op die route door tijd en ruimte.

Licht uit
Theun Mosk over het Minimal Music Festival: ‘Toen het Muziekgebouw mij vroeg in 2019 als gastcurator voor het festival wist ik meteen dat ik het gebouw zelf als uitgangspunt voor het festival zou nemen. Het is een geweldig gebouw, maar mensen zien er normaal gesproken maar een klein deel van. Ik wil de grens tussen voor- en achterkant opheffen. Maar dat is niet de enige ingreep. Ik schakel ook de verlichting uit. Álle lichten. Het effect is enorm: het gebouw verandert meteen in een onbestemde plek. Door het licht te doven sluiten we aan bij het grondidee waarmee minimal music ooit is begonnen: een vergaande reductie van middelen.’

26 routes
In totaal zijn er in de loop van drie dagen 26 startmomenten. Iedere groep van dertig bezoekers legt dezelfde route af, door het Muziekgebouw en het Bimhuis, maar de artistieke invulling varieert: de ene keer ligt de nadruk op hedendaagse muziek, met een wereldpremière van componist Peter Adriaansz door Asko|Schönberg, dan weer op klassieke minimal van pionier Charlemagne Palestine. Vrijdag staat in het teken van spiritualiteit en trancemuziek van de soeficultuur, waarvoor het Minimal Music Festival samenwerkt met het Rotterdamse Mystic Festival. Op zaterdagochtend is er een familieprogramma en de zaterdagnacht ligt in handen van vooruitstrevende elektronische artiesten als de Berlijner Thomas Ankersmit en de Amsterdamse Upsammy.

Onderweg komt het publiek van alles tegen. Behalve twee muziekoptredens in de zalen zijn er langs de route en in de studio’s performances en installaties van onder meer Tamar Blom, Boris Acket en Touki Delphine. Herhaaldelijk hoor je een werk van geluidskunstenaar Gerjan Piksen: hamermachientjes die volgens een uitgekiende partituur overal in het gebouw op muren, balken en ramen tikken, laten het hele Muziekgebouw resoneren.

Bekijk hier de trailer van het Minimal Music Festival.