AMSTERDAM - Begin 2020 neemt Jozias van Aartsen het voorzitterschap van het bestuur van het Verzetsmuseum over van Jacob Kohnstamm.

Jozias van Aartsen (1947) is bestuurder en politicus (VVD) en was eerder onder meer minister van Buitenlandse Zaken, burgemeester van Den Haag en in 2017 en 2018 waarnemend burgemeester van Amsterdam. Van Aartsen: “Ik voel me zeer vereerd om voorzitter van het Verzetsmuseum te worden. Het museum blijft de samenleving confronteren met essentiële vragen over onze houding tegenover onmenselijkheid. Die houding bepaalt ook de mate van het behoud van de fundamenten van onze rechtsstaat.”

Bestuurders en directeur van het Verzetsmuseum zijn blij dat de bestuurlijke topkandidaat Van Aartsen bereid is het voorzitterschap van het museum op zich te nemen.

Voormalig politicus en staatssecretaris van Binnenlandse Zaken (D66) Jacob Kohnstamm (1949) was vanaf 2015 lid - en vanaf januari 2018 voorzitter van het bestuur van het Verzetsmuseum. Hij had al eerder te kennen gegeven het voorzitterschap na twee jaar te willen overdragen en is buitengewoon enthousiast dat Jozias van Aartsen hem als voorzitter wil opvolgen. Het museum stapt met het aantreden van Van Aartsen over van het bestuursmodel op het Raad van Toezicht-model.