AMSTERDAM - Een groep Joodse activisten is samengekomen bij het Joodse verzetsmonument naast de Stopera. Samen met een groep van zo’n 50 andere activisten die zich hebben aangesloten in solidariteit met de Joodse activisten, roepen op samen te strijden tegen het toenemende antisemitisme onderliggend aan de anti-coronademonstraties. Verschillende woordvoerder stappen beurtelings met spandoek op een zeepkist en geven gepassioneerde speeches door een megafoon. Het Joodse protest is op hetzelfde moment georganiseerd als tegengeluid op het antisemitisme van de onrustige anti-coronademonstranties.


ANTI-CORONAPROTESTEN VOEDINGSBODEM VOOR ANTISEMITISME

Steeds meer groepen mensen die demonstreren tegen de coronamaatregelen mengen zich met fascistisch gedachtegoed. Zij lopen zij aan zij met rechtse extremisten tijdens hun demonstraties. De anti-coronademonstranten vergelijken zichzelf met de slachtoffers van de Holocaust, dragen gele sterren en delen foto’s met nazivergelijkingen. FvD partijleider Thierry Baudet maakt zich hier ook schuldig aan en deelt geregeld holocaustvergelijkingen op zijn sociale media. Onlangs heeft een rechter Thierry Baudet geboden de antisemitische uitlatingen te verwijderen.

“Als Joodse activist vraag ik mij af: hoelang gaan wij nog wachten tot de zaden van antisemitische complottheorieën wortels groeien in onze samenleving en uitbarsten in geweld? Hier maken wij ons zorgen om. En daarom staan wij hier vandaag.” zegt Chaja, één van de woordvoerders van het Joodse protest vandaag.

STIL ZIJN IS GEEN OPTIE

Ze benoemt hoe Joodse activisten in Nederland zich steeds meer zorgen maken over het normaliseren van antisemitisme in zowel het politieke als sociale leven. Volgens de Engelse belangengroep Hope Not Hate, is geen enkel social media platform vrij van antisemitische uitlatingen. Bovendien rapporteert Hope Not Hate dat complottheorieën over corona leiden tot het toenemen van antisemitisme, wereldwijd.

Wat er online wordt gezegd, wordt offline herhaald. In de afgelopen 2 jaar zien we subtiele en minder subtiele vormen van antisemitisme, racisme en islamofobie in de politiek. In verschillende uitspraken van Thierry Baudet, maar ook Freek Jansen, wordt er gesproken in antisemitische complottheorieën over “de invloed van de Rothschilds, George Soros” en “het vervangen van Nederlanders”. Stuk voor stuk onbewezen complottheorieën doordrenkt met antisemitisch gedachtegoed.

¨Wanneer de overheid mensen misleid en geen eerlijke of waarheidsgetrouwe informatie deelt, creëren zij een ruimte voor complottheorieën om te ontwikkelen tot geweld tegen verschillende groepen.” roept Joodse activist Jelle door de megafoon terwijl hij op een zeepkist staat.

Over de onrust op Museumplein zegt Tori, een van de Joodse activisten die op het Joodse protest is afgekomen: “We kunnen de confrontatie met fascisten nu aangaan, of wanneer ze macht hebben. Hier stil over zijn is geen optie.”.

De Joodse activisten livestreamen beelden van hun protest bij het Joodse Verzetmonument op de instagrampagina Joden Zijn Er Klaar Mee.