AMSTERDAM - De Stichting Vrienden van de schilder Martin Monnickendam heeft een (zelf)portret van de schilder Martin Monnickendam met zijn zus Rachel Monnickendam geschonken aan het Joods Museum. De stichting schonk eerder werken van Monnickendam. Het portret is nu te zien in het Kunstkabinet in het Joods Museum.

Deze recente schenking betreft het portret van Martin Monnickendam (1874-1943) met zijn zus Rachel Monnickendam (1879-1942). De stichting verzorgde ook de restauratie en voorzag het schilderij van een nieuwe lijst. Tijdens de restauratie is het schilderij schoongemaakt, kleine beschadigingen zijn hersteld en het doek verstevigd. Hierdoor komen de heldere kleuren en levendige lichtaccenten, kenmerkend voor Monnickendams schilderstijl, weer goed tot hun recht.

Over Martin Monnickendam

Monnickendam wordt in 1874 geboren in een welvarende, liberale Joodse familie. Hij gaat naar de Rijksacademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam waarna hij zijn opleiding vervolgt in Parijs. Deze tijd is bepalend voor het werk van Monnickendam. Hij ontmoet bekende kunstenaars en ontwikkelt zijn schilderstijl. In 1901 keert Monnickendam terug naar Amsterdam waar hij lid wordt van onder andere kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae en Vereniging Sint Lucas. Hij blijft internationaal georiënteerd, reist veel en heeft tentoonstellingen in binnen- en buitenland. De jubileumtentoonstelling ter ere van zijn vijftigste verjaardag in het Stedelijk Museum Amsterdam in 1924 is een hoogtepunt in zijn carrière. Martin Monnickendam overlijdt op 4 januari 1943 aan de gevolgen van een longontsteking.

Zelfbewuste vrouw

Rachel Monnickendam is Martins oudste zus. Ze is een bereisde en zelfbewuste vrouw. Tijdens haar reizen naar onder meer Londen, Buenos Aires, de Verenigde Staten en Frankrijk bezoekt ze geregeld (theater)voorstellingen en musea. Ze onderhoudt een uitgebreide vrienden- en kennissenkring en komt ook regelmatig bij het gezin van haar broer op bezoek. Op het moment dat de oorlog uitbreekt, woont ze in Haarlem. Op 28 augustus wordt Rachel Monnickendam gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz waar zij direct na aankomst op 30 augustus 1942 wordt vermoord.

Presentatie Kunstkabinet

Ter ere van deze schenking en het 150-jarige jubileum van de geboorte van Monnickendam dit jaar, is vanaf 12 juli een presentatie van werk van Monnickendam in het Kunstkabinet in het Joods Museum te zien. Naast het dubbelportret worden twee andere werken van Monnickendam getoond, die recent door de Stichting Vrienden van de schilder Martin Monnickendam aan het museum zijn geschonken.

Met dank aan de Stichting Vrienden van de schilder Martin Monnickendam en de VriendenLoterij.