AMSTERDAM - Vandaag werd de Prix de Rome uitgereikt aan Jonas Staal, een van de 4 genomineerden van deze prijs.

Dit gebeurde door Er waren dit jaar meer dan 300 deelnemers aan de prijs. Die staat 40.000 euro en een reis naar een ‘buitenland’ toe. Waar vroeger ‘slechts’ Rome toegestaan was!

Er waren 4 genomineerden, een werd de winnaar. Speciaal voor de Prix de Rome Beeldende Kunst maakten genomineerden Ghita Skali, Jonas Staal, Josefin Arnell en Michael Tedja nieuw werk. De tentoonstelling is in het Stedelijk te zien.

Jury

De jury selecteerde Skali, Staal, Arnell en Tedja uit een lijst van 321 kunstenaars die zichzelf voor de prijs hebben aangemeld. Anders dan voorgaande jaren, was er niet langer een leeftijdsgrens voor het aanmelden. De jury van de Prix de Rome 2023 bestaat uit: Ann Demeester (directeur Kunsthaus Zürich), Ahmet Polat (fotograaf en filmmaker; oprichter en directeur van Stichting Studio Polat), Robbert Roos (directeur Kunsthal KAdE, Amersfoort), Femke Herregraven (beeldend kunstenaar en genomineerde 2019), Christina Li (freelance curator en schrijver) en Eelco van der Lingen (directeur Mondriaan Fonds) als voorzitter zonder stemrecht.

Over de Prix de Rome


De Prix de Rome is dé stimuleringsprijs voor talentvolle beeldend kunstenaars uit Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het doel van de Prix de Rome is de ontwikkeling van bijzonder getalenteerde beeldend kunstenaars te stimuleren, hun zichtbaarheid te vergroten en daarmee het beeldende kunstveld te blijven actualiseren. De prijs wordt sinds 2012 georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Voor de Prix de Rome Beeldende Kunst 2023 wordt samen gewerkt met het Stedelijk Museum Amsterdam. Ook wordt een begeleidende publicatie uitgegeven.

Koningin Maxima was aanwezig bij de Prijsuitreiking in het Stedelijk Museum Amsterdam. Hier op de foto bij de latere prijswinnaar! Daarnaast waren ook wethouder Cultuur Amsterdam, de Commissaris van de Koningin van Noord-Holland en de directeuren van Mondriaan Fonds en Stedelijk Museum aanwezig. De prijs wordt ‘gedragen’ door het Mondriaan Fonds, naast de Vriendenloterij