AMSTERDAM - Journaliste Anne-Rose Mater-Bantzinger (1959) schreef een stuk van zeven pagina's in het mei-nummer van het maandblad 'Zin' over haar moeder Jetty Paerl (1921-2013), bijgenaamd 'Jetje van Radio Oranje'.


Anne-Rose Mater-Bantzinger schrijft over de Tweede Wereldoorlog, over hoe haar moeder in 1940 met haar ouders in Londen terechtkwam en hoe ze daar Jetje van Radio Oranje werd. Een groot deel van Paerl's leven was onlosmakelijk verbonden met de Tweede Wereldoorlog. Op Radio Oranje zong ze in de oorlog vanuit Londen als 'Jetje van Radio Oranje' liedjes die de draak staken met Duitsers en foute Nederlanders. Die liedjes waren geschreven door (groot)vader Jo Paerl.

Radio Oranje, de zender die gold als 'de Stem van Strijdend Nederland', zond vanuit Londen mededelingen uit van de Nederlandse regering in ballingschap. Koningin Wilhelmina hield op Radio Oranje haar legendarische toespraken. In bezet gebied was het streng verboden om naar de radio te luisteren.

Na de oorlog merkte Jetty Paerl dat ze alom werd bewonderd als 'de stem van de vrijheid'. Jetty Paerl begon haar professionele zangcarrière. Eerst op bevrijdingsfeesten, later in theaters, als voorprogramma in bioscopen, op de radio en later op de televisie. Ze zong Amerikaanse standards, maakte platen met Franse chansons (al dan niet vertaald), was in 1954 solist in de Sleeswijk Revue naast het komisch duo Snip & Snap en ze zong in 1956 het allereerste liedje op het allereerste Eurovisie Songfestival: De Vogels van Holland, geschreven door Annie M.G. Schmidt en Cor Lemaire. In 1970 nam ze op aandringen van platenmaatschappij Bovema de elpee Jetje van Radio Oranje op met negentien liedjes uit de oorlog. Maar eigenlijk vond ze de bewondering voor haar bijdrage aan Radio Oranje overdreven. Daar was niets heroïsch aan, ze benadrukte altijd dat ze hoog en droog in Londen zat en dat alle ellende haar bespaard was gebleven. Ze was er wel trots op dat de PTT op 5 mei 1993 twee postzegels uitbracht ter ere van Radio Oranje: een met haar beeltenis, de ander met de foto van een luisteraar.

Anne-Rose Mater-Bantzinger schreef ook hoe haar stoere moeder in 1944 als hulpverlener in dienst van het Vrouwelijk Hulp Korps in België Britse vrachtwagens bestuurde. Over hoe zij na de oorlog haar vermoorde familieleden herdacht en Bevrijdingsdag vierde. Vol verdriet, ongeloof en levensmoed. Het stuk gaat ook over de gevoelens van Anne-Rose, toen zij vorig jaar Bastogne in België bezocht op uitnodiging van de stichting Liberation Route Europe. Anne-Rose poseerde daar in het Barracks Museum in hetzelfde type legertruck als waar haar moeder in reed: een Bedford Truck MW. (Het volledige verhaal, met een keur aan historische foto's staat in het mei-nummer van het maandblad Zin).