AMSTERDAM - Vanavond wordt op NPO2 om 18.55 uur de documentaire Jetje van Radio Oranje: ‘Van het één kwam het ander’ uitgezonden.

Een documentaire over de moeder van de Amsterdamse journaliste Anne-Rose Bantzinger: Jetty Paerl (1921-2013) die als Jetje van Radio Oranje in de oorlog vanuit Londen troost bracht aan Nederlanders die in bezet gebied heimelijk naar een verborgen radiootje durfden te luisteren. Het gaat niet alleen over haar moeder, maar ook over de vader van Anne-Rose; Cees Bantzinger (1914-1985). Zijn werk als tekenaar wordt belicht, maar ook het dramatische einde van zijn leven.

De documentaire is gemaakt door en op initiatief van Pamela Sturhoofd en Jessica van Tijn. Chapeau voor deze talentvolle en betrokken documentairemakers ! Veel bijzonder beeld- en geluidsmateriaal uit het Bantzinger/Paerl archief is hier nu te zien en te horen.

Anne-Rose Bantzinger wordt uitvoerig geïnterviewd en er zijn interviews met vrienden zoals Piet Sijtsma en Gerard Klein en journalist Lisette Lewin. Deze laatste heeft Cees Bantzinger voor haar in 1983 gepubliceerde boek Het clandestiene boek 1940-1945 geïnterviewd voor het hoofdstuk over de illegale drukkerij De Mansarde Pers. Deze drukkerij werd door Cees Bantzinger in 1943 in Den Haag opgericht met uitgever Bert Bakker en drukker Fokko Tamminga.

Later vanavond - om 21.00 uur - is op internet een streaming te zien via www.theaternadedam.nl. Dit is een twee dagen geleden gemaakte reconstructie van Cabaret De Watergeus van Radio Oranje, waar moeder ‘Jetje van Radio Oranje’ tachtig jaar geleden haar liedjes zong.

Naar de streaming is 10 euro en de link blijft een maand geldig. Vanavond kijken hoeft dus niet per se.

Op de foto de medewerkers van Cabaret De Watergeus anno 2021: Wilma Bakker, Paul Groot, Erik Brey, Jan Robijns, Henk van Gelder, Maarten Eilander en Anne-Rose Bantzinger