AMSTERDAM - Op zondagochtend 17 december aanstaande is zanger, tekstschrijver en trompettist Jeroen Zijlstra (1958) te gast bij de Oudekerkgemeente in Amsterdam. De zondagochtend voor kerst verandert de wekelijkse kerkdienst in het oudste gebouw van Amsterdam in een muziekdienst. Tijdens de gratis toegankelijke dienst in de Oude Kerk wordt de traditionele gastpreek muzikaal ingevuld door Jeroen Zijlstra en band met zijn nieuwe compositie 'Gaudate!' Dit 20 minuten durende werk heeft Jeroen Zijlstra speciaal voor de kerkdienst in de Oude Kerk gecomponeerd. De kerkdienst met de muzikale preek van Zijlstra start om 11.00 uur.

Gaudate! wordt uitgevoerd door Jeroen Zijlstra samen met zangeres Lydia van Dam, Arno van Nieuwenhuizenop drums, Erik Roobaard op bas en Thijs Borsten op vleugel. Het koor van de Oude Kerk , de Sweelinckcantorij, zingt vierstemmig de refreinen mee.

Nieuw werk geïnspireerd door Bijbelteksten


De Bijbelteksten van de week van 17 december zijn lezingen uit Jesaja en het Nieuwe Testament. Zijlstra heeft deze verwerkt in een liedcompositie. Zijn teksten zijn geïnspireerd door de thematiek van de lezingen die het uitgangspunt vormen van Gaudate! (vreugderoep). Zijlstra heeft op de 2 Bijbelteksten 2 composities gemaakt bestaande uit 4 liederen waar hij uiteindelijk 1 werk van heeft gemaakt. De Sweelinckcantorij voegt een belangrijke kleur toe aan het geheel.

Oudekerkgemeenschap vernieuwt zich

In het oudste kerkgebouw van Amsterdam, is de preek door een prominente gast onderdeel van de gebruikelijke Bijbellezingen en liturgie die de betreffende zondag op het programma staan. Gastprekers verwerken hun eigen ervaringen en visie ten aanzien van Bijbelteksten. De preker volgt hierbij altijd het rooster van Bijbellezingen. De Oudekerkgemeenschap wil met deze serie gastprekers een vernieuwingsslag slaan door mensen van binnen en buiten de kerk samen te laten onderzoeken wat deze oude teksten en tradities betekenen voor mensen anno nu.

De dienst in de sfeervolle Oude Kerk op zondag 17 december start om 11.00 uur en is gratis toegankelijk. Na afloop is er koffie en de mogelijkheid om met Jeroen Zijlstra en band na te praten. De kerkdienst wordt live uitgezonden via de site van de Oudekerkgemeenschap.

Van Noordzeevisser tot muzikant

Na vijftien jaar gevaren te hebben op de vissersvloot van Den Oever, trok Jeroen Zijlstra naar Amsterdam Noord, in Durgerdam, om zich fulltime aan zijn muziek te wijden. Daar formeerde hij de band ZIJLSTRA en bracht in 1999 zijn eerste CD uit: Olie & Rook. Popgoeroe Jip Golsteijn (De Telegraaf) bestempelde dit debuut meteen tot: 'Album van het Jaar'. Jeroen Zijlstra won al vele muziekprijzen waaronder de Annie-MG-Schmidtprijs voor het lied Durgerdam slaapt. In 2016 maakte hij het album Liedjes Voor Tegen de Kerst.

Oudekerkgemeenschap

De Oudekerkgemeenschap is onderdeel van de Protestantse Gemeente Amsterdam. De kerk dateert uit de 14e eeuw en is het oudste kerkgebouw van Amsterdam. De Oudekerkgemeenschap is een open en actieve kerk, midden in de zogenaamde rosse buurt. De kerk staat sinds jaar en dag open voor mensen van alle soorten en maten, geuren en kleuren.