AMSTERDAM - Jacobina Brinkman (1966) is benoemd als lid van de Raad van Toezicht van het Van Gogh Museum voor een periode van vier jaar. ‘Een van de grote uitdagingen is hoe je naast het ongekende succes van het museum de missie van het museum - het toegankelijk maken van het leven en werk van Van Gogh en tijdgenoten - actueel kunt houden.’

In haar functie als lid van de Raad van Toezicht zal Brinkman toezicht houden op onder andere de financiële portefeuille en de realisatie van de missie van het Van Gogh Museum. Axel Rüger (directeur Van Gogh Museum): ‘Met haar achtergrond als toezichthouder bij culturele instellingen en jarenlange ervaring als accountant bij PwC is Jacobina Brinkman een waardevolle toevoeging aan de Raad van Toezicht van het Van Gogh Museum. Wij kijken er enorm naar uit om met haar samen te werken’.

De Raad van Toezicht van het Van Gogh Museum bestaat per februari 2017 uit: Trude Maas (voorzitter), Hein van Beuningen, Joanne Kellermann, Gary Tinterow, Jaap Winter en Jacobina Brinkman.

Achtergrond

Brinkman is partner sinds 2003. In haar rol als global lead partner voor diverse klanten binnen PwC is zij eindverantwoordelijk voor de dienstverlening die PwC verleent aan haar klanten. Daarnaast is zij Business Unit Leader, waarin zij verantwoordelijk is voor de operationele aansturing van de Business Unit Assurance Amsterdam. Tevens is zij lid van het Management Team binnen Assurance Amsterdam.

Zij studeerde HEAO Accountancy aan Hogeschool Windesheim in Zwolle en voltooide daarna haar Postgraduaat Accountancy aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Voordat zij aan de slag ging bij PwC was zij werkzaam bij KPMG, een internationale accountants- en adviesorganisatie, waar zij naast het bedienen van klanten o.a. voorzitter was van de Partner Admission Committee en de Diversity Board. Brinkman is tevens lid van de Raad van Toezicht van de NTR en van de Raad van Toezicht van Fonds Podiumkunsten.

Frankrijkjaar

Brinkman wordt lid van de Raad van Toezicht bij het Van Gogh Museum in het Frankrijkjaar 2017. Zo opende op 3 maart de groot opgezette tentoonstelling Prints in Paris 1900. Van elitair tot populair, die de bezoeker aan de hand van iconische werken meeneemt naar het kosmopolitische leven in het Parijs van het fin de siecle. Vanaf september is Nederlanders in Parijs: Breinter, Van Gogh, Mondriaan te zien. Eén van de hoogtepunten dit jaar is de terugkeer van de twee gestolen schilderen, na veertien jaar komen 'Zeegezicht bij Scheveningen' en 'Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen' terug naar het Van Gogh Museum. De werken zijn daar vanaf 22 maart weer te zien.