AMSTERDAM - In het historische Tolhuis vlakbij het Buiksloterveer over het IJ in Amsterdam vindt op zaterdagavond 6 en zondagmiddag 7 juli de voorstelling ‘Water beweegt’ plaats. Twaalf zangers bezingen in dit door Stichting VoxNL ontwikkelde Nederlandstalige programma met nieuwe en oude liederen de kracht van het water. Het publiek levert tijdens de voorstellingen zelf ook een bijdrage.

Water is de oerkracht achter al het leven op aarde – zeker in Holland. Het water geeft en neemt, geselt en voedt, vormt ons landschap en bepaalt hoe we wonen, werken en recreëren. Op en rond het water voorzien we in ons levensonderhoud, hebben we lief, vieren we het leven en treuren we om wat verloren gaat en niet weerkeert. ‘Water beweegt’ beschrijft één dag uit de eeuwige waterkringloop: van de ochtend waarin de mist langzaam optrekt uit de sloten tot de nacht waarin alleen nog het zachte klotsen van onze roeiboot te horen is.

Componist Diederik van der Laag ontwikkelde samen met het koor soundscapes, waaraan ook het publiek op gezette tijden kan meedoen. Deze verbinden de liederen met elkaar en zo ontstaat één grote stroom van klanken. Bijzonder is ook dat verschillende koorleden zelf liederen schreven en bestaande stukken hebben hertaald en gearrangeerd. Verder is er werk te horen van onder meer Hendrik en Jurriaan Andriessen, Ramses Shaffy, Herman Strategier, Samuel Barber en Henk Stoeten.

Projectkoor VoxNL staat onder leiding van dirigent Hanneke Hommes. Ook wordt er medewerking verleend door Helene Egberts op piano en accordeon.

Zaterdagavond 6 juli 2024, 20:15 uur
Zondagmiddag 7 juli 2024, 15:15 uur

Kaartverkoop: www.voxnl.nl