AMSTERDAM - Het Homomonument bestaat dinsdag 5 september 30 jaar. Halte Westerkerk heet op deze dag tramhalte Homomonument. Het monument op de Westermarkt is een symbool van vrijheid.

Op 5 september 1987 schreef Amsterdam geschiedenis. Aan de voet van de Westerkerk werd een imposant monument onthuld. Een monument om homoseksuele mannen en vrouwen te steunen in hun strijd tegen onderdrukking en discriminatie. Al dertig jaar is het Homomonument een ‘levend monument’. Het is een plek waar mensen samenkomen om te herdenken, te protesteren én om te vieren.

Eerste ter wereld

Het Homomonument in Amsterdam was het eerste homomonument in de openbare ruimte ter wereld. Een naambord met daarop een uitleg van het monument werd op 21 juni 1988 onthuld door PvdA-politica Hedy d'Ancona. Op 4 mei 2012 vond de 25ste dodenherdenking bij het monument plaats. Hierbij was voor het eerst een officiële vertegenwoordiger van de Nederlandse regering aanwezig. Door het hele jaar heen worden er bij het monument bloemen gelegd, niet alleen ter herdenking van oorlogsslachtoffers, maar ook voor aidsslachtoffers.

Oprichter Bob van Schijndel

Voor de vervolgingen van homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog was weinig aandacht. In 1970 poogden twee leden van de Amsterdamse Jongeren Aktiegroepen Homoseksualiteit (AJAH) op 4 mei een krans te leggen bij het oorlogsmonument op de Dam. De jongeren werden gearresteerd en de krans werd vernield. Politicus Bob van Schijndel werd in 1980 verkozen als lid van de Amsterdamse gemeenteraad. Als raadslid zette hij zich in voor homo's en prostituees. Hij verwoordde de wens voor een monument voor homo’s. Vanaf 1983 zette hij zich in voor het Amsterdamse Homomonument en was hij onder andere bestuurder bij de Stichting Homomonument.

‘Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen’

Drie roze, granieten driehoeken vormen samen een grote driehoek. De driehoek die half in het water steekt staat voor het heden en dient als herdenkingsplaats. Deze driehoek wijst naar het Nationaal Monument op de Dam, dat herinnert aan de slachtoffers van de Duitse bezetting. De driehoek die op het straatniveau ligt staat voor het verleden en draagt de tekst ‘Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen’, een dichtregel van Jacob Israël de Haan. Deze driehoek wijst naar het Anne Frank Huis aan de achtergelegen Prinsengracht. De driehoek die 60 cm boven straatniveau uitsteekt staat voor de toekomst en dient als ontmoetingsplaats. Deze driehoek wijst naar het(toenmalige) hoofdkantoor van de homobelangenorganisatie COC aan de Rozenstraat.

30 jaar Homomonument

Het 30-jarig jubileum van het Homomonument wordt gevierd met onder andere een tentoonstelling en de première van een documentaire op 5 september.

Meer lezen?

www.monumentvantrots.nl