AMSTERDAM - Samen met NS wordt er gewerkt aan de toekomst van fietsparkeren in Amsterdam. Daarom introduceren we in de fietsenstallingen RAI en Paradiso: in- en uitchecken met de bankpas of OV-chipkaart. De banken geven hun medewerking om bij wijze van proef de bankpas hiervoor te gebruiken.

Gemeente Amsterdam wil graag minder geparkeerde fietsen op straat. Daarom zijn er steeds meer fietsparkeerplekken in (bewaakte) gemeentelijke stallingen waar de fiets elke eerste 24 uur gratis geparkeerd kan worden.

Om deze stallingen zo goed mogelijk te benutten test gemeente Amsterdam systemen die de binnenkomst en het vertrek van fietsen in een stalling automatisch registreren, in plaats van handmatig werken met de bekende papieren bonnetjes. Je hebt geen contant geld meer nodig en je kunt je fiets op deze manier sneller stallen.

Test in de stallingen RAI en Paradiso

In de fietsenstallingen bij station RAI en Paradiso is gemeente Amsterdam in samenwerking met NS gestart met het testen van een nieuwe manier van toegangscontrole en betaling. Bij het binnenkomen in de stalling, ‘checkt de klant zijn fiets in’ met zijn bankpas of OV-chipkaart. Bij het verlaten van de stalling, ‘checkt de klant de fiets uit’ met dezelfde pas. Abonnementhouders wordt nog extra snelheid en gemak geboden door de mogelijkheid om een tag (chip) op de fiets te plaatsen waarmee het in- en uitchecken automatisch gebeurt.
Elke eerste 24 uur blijft gratis. Na 24 betaalt kunnen klanten betalen met de bankpas. Voor de klant makkelijker en sneller dan de oude methode met bonnetjes.

De pilot loopt tot eind 2017. Daarna evalueren we deze pilotfase. Heeft u vragen over de pilots of de gevolgen ervan? Mail ons dan via pilotfietsparkeren@amsterdam.nl.