AMSTERDAM - De Nationale Opera zet met de tweede editie van Opera Forward Festival (OFF) stevig in op de actualiteit. De opera’s van het festival behandelen grote politieke en maatschappelijke vraagstukken zoals de crises rondom vluchtelingen en de EU. OFF bestaat uit zes aangrijpende opera’s, waaronder drie wereldpremières. Verder bevat de programmering studentenvoorstellingen en lezingen van internationale sprekers. Op maandag 23 januari is de kaartverkoop gestart.

Nieuwe composities en legendarisch werk in de spotlight
Opera Forward Festival draait om het ontdekken van nieuw werk en herinterpretatie van operageschiedenis. OFF start op 18 maart met Wozzeck van Alban Berg in regie van Krzysztof Warlikowski. Deze opera wordt muzikaal gezien beschouwd als een van de meest vernieuwende opera’s van de 20ste eeuw. Lotte De Beer regisseert The New Prince, de nieuwste opera van Mohammed Fairouz en Caliban van Moritz Eggert. Beide gaan tijdens OFF in wereldpremière. De derde wereldpremière: Fortress Europe van Calliope Tsoupaki in regie van Floris Visser. Dit is het eerste deel van het drieluik Sign of the Times in regie van Floris Visser. Met And you must suffer ensceneert en regisseert Pierre Audie de Johannespassie van J.S. Bach. Tot slot toont OFF een voorproef van het mega-operaproject aus Licht van Karlheinz Stockhausen.

Internationale sprekers en jong talent
Het centrale thema ‘macht en onmacht’ is in het huidige licht ontvlambare politieke klimaat relevanter dan ooit. Hierover spreken (inter)nationale gasten uit de kunst, cultuur en media. Onder meer The Washington Post-journalist en librettist van The New Prince David Ignatius, actrice Nazmiye Oral, oud-directeur van het Noord Nederlands Toneel Ola Mafaalani en componist Merlijn Twaalfhoven. Om jong talent een podium te bieden, keren de studentenopera’s terug. 450 kunstvakstudenten uit heel Nederland bundelen hun krachten in zes mini-opera’s waarin ze alles zelf ontwikkelen, van compositie tot decor, van dramaturgie tot uitvoering.

Toegankelijk voor iedereen
Omdat het festival zich voor een groot deel richt op jong publiek hanteert De Nationale Opera speciale tarieven. Zo betalen studenten en jongvolwassenen met een CJP-pas € 15,- per opera en jongeren tot 35 € 20,- per opera. Tickets voor het gehele OFF-programma zijn vanaf 23 januari verkrijgbaar. Het programma is van 18 maart t/m 31 maart te bewonderen in Nationale Opera & Ballet, Muziekgebouw aan ’t IJ, Stadsschouwburg Amsterdam en Het Compagnietheater.

De volledige programmering van Opera Forward Festival en het Opera Forward Magazine worden gepubliceerd op de festivalsite: operaforwardfestival.nl.