AMSTERDAM - Tot eind april 2019 is de tentoonstelling “IJ-tunnel 50 jaar, een monument onder het IJ” te zien. Ter gelegenheid van een halve eeuw IJ-tunnel. De komst van de tunnel was niet vanzelfsprekend. Het bedrijfsleven en de bevolking in Noord hebben gevochten om een betere verbinding met de stad te krijgen. De expositie bevat veel beelden, foto’s van de bouw en Polygoonfilms. Naast een beeld van de tunnelbouw geeft het ook een prachtig beeld van Noord 50 jaar geleden en het ontstaan van het Noord-gevoel. Al voor de oorlog moeten de bewoners en ondernemers het stadsbestuur wijzen op de belangen van Noord dat zich structureel tekort gedaan voelt.

Een van de voorvechters was T.C. Groot , industrieel uit de Hamerstraat, wonend op de Leeuwarderweg. De erven Groot stelden het familie archief beschikbaar. Daarin zaten vele foto’s van de acties van het speciaal opgerichte IJ-tunnelcomité van de Belangenvereniging Amsterdam Noord. Met de leuze “Zij aan ZIJ voor een tunnel onder het IJ” boden ze in 1952 op de Dam, onder grote belangstelling de burgemeester d’Ailly een zilveren emmertje en schepje aan.

Om de argumenten kracht bij te zetten fotografeerde de heer Groot de files voor de ponten in de jaren 50. Hij kwam met een eigen tunnelplan en ideeën voor de inrichting van Noord. Toen de gemeente eenmaal het besluit door de tunnel had genomen en in 1954 de bouw startte, bleef er nog één groot strijdpunt over: een tunnelverbinding voor de fietsers en de voetgangers. We vonden geluidsopnamen van zijn persconferentie in 1955. Deze Noordse strijd met een onwillig gemeentebestuur dat zetelt aan de wal, om een betere verbinding voor fietsers en voetgangers, gaat tot op de dag van vandaag door.

Unieke 8mm filmbeelden van 60 jaar geleden
In de tentoonstelling zijn vele beelden en spullen uit 1968 en eerder te zien. Ook deden de makers nog een bijzondere vondst in het familiearchief Groot: zeer zeldzame unieke 8mm filmbeelden van het Hamerstraatgebied in 1950, de ijsbaan langs de Leeuwarderweg in de winter van 1963 en de allereerste ludieke Dam tot Dam race in 1959 met o.a. de Harmonie Tuindorp Oostzaan en kanovereniging de Viking. De expositie is georganiseerd in samenwerking met de gemeente Amsterdam en Harry Bijl, de auteur van het jubileumboek “Een monument onder het IJ”.

Het museum zit in het voormalige badhuis van Vogeldorp. Zamenhofstraat 28 A. Openingstijden donderdag tot en met zondag tussen 13.00 en 17.00 uur.