AMSTERDAM - Jong of oud, hardloper of wandelaar, beginnend of gevorderd, iedereen komt samen in beweging tijdens de Indische Buurt Run op zondagochtend 28 mei. Vanwege het grote succes van vorig jaar vindt het laagdrempelige hardloop- en wandelevenement in Amsterdam-Oost nu voor de tweede keer plaats. Deelnemers doen individueel mee of in teamverband. Er is een kidsrun van 1 kilometer, een wandelparcours van 3 kilometer en een 5 kilometer-run. De routes lopen o.a. door de Javastraat en het Flevopark, waar ook de start/ finish is.


De organisatie van de Indische Buurt Run is in handen van Stichting Diversiteitsland. Salih Türker, directeur en zelf enthousiast hardloper is initiatiefnemer van de run: “Het is begonnen omdat we mensen in kwetsbare posities willen bereiken. En om hen te stimuleren meer te bewegen. Door mee te lopen doorbreken we samen de vicieuze cirkel van bewegingsarmoede én eenzaamheid.” Maar om dat de Indische Buurt Run ook staat voor ontmoeting en samenwerking is het eigenlijk voor íedereen. “Mensen van binnen én van buiten de Indische Buurt zijn allemaal welkom, juist leuk!”. Op de vraag waar Salih zelf voor loopt tijdens de run is hij heel duidelijk: “Ik ren natuurlijk voor een sterke wijk!”.

Er hebben zich al veel stoere mensen aangemeld voor de run; van geoefende hardlopers tot recreatieve wandelaars. Zo loopt natuurlijk Dudu Aktaş weer mee, dit jaar ook als vrijwilliger bij de organisatie. Dudu werd vorig jaar in de, inmiddels bekroonde documentaire ‘Dudu’s succes’, gevolgd op haar weg naar een gezonder leven voor zichzelf en haar gezin: “Ik loop voor mijn kinderen.” Maar ook Nassir loopt weer mee: “Ik loop met mijn buurman.” en Rimaas: “Ik loop om me blij te voelen.”, Loren: “Ik loop met mijn kinderen.” en Indra: “Ik loop voor mijn gezondheid.”

Complete bassischoolklassen, sport-teams en bedrijventeams melden zich inmiddels ook aan. Een team van de politie Oost Watergraafsmeer gaat meelopen, en ook een team van artsen van het OLVG, locatie Oost onder leiding van MDL-arts Jeroen Jansen doet mee. Jansen gaf voor de gelegenheid al slimme beweegtips voor beginnende en licht-gevorderde lopers op de website van de run. Zijn eerste en belangrijkste stap als je nog niet actief bent ligt eigenlijk wel voor de hand: “Beweeg! Het maakt niet uit wat je doet, als je maar beweegt. Beweeg waar en wanneer je kan, alle kleine beetjes helpen.” Jansen vindt het als professional in de gezondheid logisch om het goede voorbeeld te geven hoe je gezonder en langer kan leven. En wat betreft zijn persoonlijke motivatie: “Ik loop zelf echt voor de ontspanning!”

Aanmelden voor de kidsrun van 1 kilometer, het wandelparcours van 3 kilometer en de 5 kilometer-run kan nog altijd via de website van de Indische Buurt Run: www.indischebuurtrun.nl.