AMSTERDAM - Van sommige onderwerpen van films op de IDFA moet je wat meer van weten of interesse in hebben, maar als je de beelden ziet die 100 jaar geleden gemaakt werden door Dziga Vertov- in remake door Nicolai Izvolov- dan word je even stil als toeschouwer.


Deze afgelopen zaterdag, 20 november 2021, trok de film een volle zaal bij Tuschinski. Het was er fris en koel door de luchtverfrissing en men zat gefascineerd naar beelden van 100 jaar terug te kijken. In 1921 monteerde Vertov namelijk The History of the Civil War, waarin hij het verhaal vertelde van de jaren waarin de bolsjewieken moeizaam afrekenden met de binnenlandse tegenstanders van de revolutie.

Deze filmmaker Dziga Vertov (pseudoniem van David Abelevitsj Kaufman) 1896-1954 had vele dingen gedocumenteerd maar sommige dingen waren nog ‘ergens’. Door filmgevoel, onderzoek en meer en de aantekeningen van geschiedschrijver Gregory Boltiansky (1885-1953) kwam oud en nieuw materiaal samen.

De film laat zien hoe het Rode Leger optrad en langzaam maar zeker winst maakte. Wat men allemaal moest doen om de overwinning te behalen; de ontberingen, de overwinningen, de toespraken en de verliezen van manschappen. Hoeveel mensen, paarden, kamelen, schepen en meer meededen. Wie de eenheden leidden. In deze stomme film, met live-opnames in zwartwit, is dat allemaal duidelijk te zien.

Dat het vanuit ‘een kant’ gefilmd werd door Dziga Vertov is logisch. Dat de maker van de remake, Nikolai Izvolov, op basis van historische bronnen de film reconstrueerde en de originele stomme film met nieuwe gevonden beelden, uit bestaand archiefmateriaal, met een nieuwe soundtrack samenvoegde is een feit. Wie kijkt ziet vele beelden die je doet denken aan.. filmbeelden. Echter dit is niet ‘in elkaar gezet'; dit materiaal is allemaal…echt. Aldus de maker Nicolai Izvolov die wij enkele vragen stelden.

De makers en het team hebben veel moeite gedaan om oud materiaal gebruiken met de nieuwe vondsten zodat de film ‘origineel’ blijft. De stomme film had live-muziek, dat de hele film nu met geweldige live geluiden daar in de zaal van Tuschinski het publiek mee liet leven was bijzonder. Van het gegier van de wind tot de muziek waarop de soldaten marcheerden!

A.s. woensdag 24 november van 16:45 - 18:39 uur is de film nogmaals te zien in Amsterdam. Om iets op te steken van de geschiedenis en of bevestiging te krijgen van wat boeken zeggen; een aanrader. Bekijk hier de trailer.

Verder is het boekje ‘Unknown pages of Russian avant-garde film history’ van Nicolai Izvolov nu daar en in de winkel verkrijgbaar.