Hoewel het beeld van een raceauto op een elektrische ponton door de Amsterdamse grachten haast surrealistisch oogt, zit er een duidelijke boodschap achter: waterstof is geen toekomstmuziek, maar een direct toepasbaar alternatief voor fossiele brandstoffen. “Onze auto haalt 300 km/u op het circuit en stoot daarbij enkel water uit,” zegt Lucas Braxhoofden, een van de aanwezige teamleden.
Amsterdam als decor voor duurzame innovatie
De keuze voor Amsterdam is bewust. De hoofdstad wil in 2030 een volledig uitstootvrije binnenstad realiseren – precies de toekomst waar Forze actief aan werkt. “We willen mensen laten zien wat er al mogelijk is wanneer je jong talent en technologie samenbrengt,” aldus het studententeam. “Dit is een oproep aan overheid, industrie en burgers: stel je voor wat er kán als we écht durven investeren in duurzame innovatie.”
TU Delft Studententeam achter de hightech raceauto
De Forze VIII is gebouwd door een team van circa 50 vrijwillige studenten van de TU Delft. Een jaar lang zetten zij zich in voor het ontwikkelen van waterstoftechnologie op raceniveau. Al negen generaties raceauto’s zijn gebouwd door het team, waarmee zij uitkomen tegen benzineauto’s op circuits in heel Europa. Toch is racen voor Forze geen doel op zich. Het team ziet motorsport als testbed en podium om de potentie van waterstof breed onder de aandacht te brengen.
Interactieve actie voor voorbijgangers
Langs de grachtenroute stonden teamleden klaar om voorbijgangers uitleg te geven over hoe waterstoftechnologie werkt. De raceauto werd begeleid door twee teamleden in pitsuits op een elektrisch ponton, en geïnteresseerden konden foto’s maken of vragen stellen. Daarnaast liep er een winactie via Instagram: wie de auto spotte en een story plaatste met @forzehydrogenracing, maakte kans op exclusieve paddockpassen voor de Supercar Challenge.
Van circuit naar samenleving
De actie op de Herengracht onderstreept waar Forze voor staat: waterstoftechnologie tastbaar maken. “We bouwen niet alleen een auto – we bouwen bewustwording,” zegt Lucas. “En als je met 50 vrijwillige studenten zó’n project op poten weet te zetten, laat je zien wat mogelijk is. Niet in 2030, maar vandaag.” Voor meer informatie: www.forzehydrogenracing.com Instagram: @forzehydrogenracing