AMSTERDAM - Daar dromen in heel Nederland in deze tijd vele hoteleigenaars van: dat ze open hadden kunnen blijven. Een hotel met postcode 1012 lukt dat wel.


Hoe dat kan? Omdat we het over het wormenhotel Bantammerbrug hebben. De allereerste buurtcompostbak (ook wel wormenhotel) in de oude binnenstad. Een idee van journaliste/schrijfster en wijkraadslid Bernadette de Wit, bewoonster van de Wallen.

"Het wormenhotel is voorjaar 2018 geopend", aldus De Wit. "Dankzij twee hoofdsponsors, de directeur van toko Dun Yong en Vondel Hotels, de gemeente en een crowdfundactie is het ons gelukt dit voor elkaar te krijgen. De bouwer van het wormenhotel, Rowin Snijder van Compostier, heeft ons leren composteren." De wormen in het 'hotel' eten groente- en fruitschillen van een groep van twaalf buurtbewoners.

"De wormenpoep oogsten we eenmaal per jaar en we verdelen die onder de buurtbewoners", zegt De Wit. "Wormencompost zit vol met wormenpoep; die vergroot bij verspreiding de biodiversiteit zowel van de grond als ook in de bodem."

Het wormenhotel en het stukje openbare ruimte eromheen wordt beheerd door de twaalf buurtbewoners. Het wormenhotel op de Bantammerbrug begon met twee kilo 'gasten'; later zijn er nog meer wormen 'ingecheckt'.

Op diverse plekken in de stad zijn er al wormenhotels. De gemeente omarmt buurcomposteerprojecten. Ze worden genoemd in het uitvoeringsprogramma Afval en grondstoffen. Composteren is zowel afvalscheiding alsook 'circulair': je gooit niets weg, maar zorgt dat het nuttig wordt gebruikt.


Meer weten zie: http://www.thevoiceof1012.nl/wormenhotel-geldersekade-geopend/ of http://www.compostier.nl