WEESP - Nu de bovenleiding bij Weesp vrijwel geheel is gerepareerd, kan de dienstregeling weer worden hervat. De breuk in de bovenleiding ontstond vanochtend en legde het treinverkeer in een groot deel van de Randstad nagenoeg lam.


ov.nlAanvankelijk voorspelde de NS dat de schade aan de bovenleiding 'in elk geval tot 17.00 uur' voor uitval van treinen zou zorgen. Die voorspelling staat nog steeds, al is de dienstregeling tussen Den Haag en Leiden naar verwachting een uur eerder hersteld. Lees ook: Defecte bovenleiding, veel minder treinen rond Amsterdam: "Stel je reis uit"

Tussen Duivendrecht en Almere Centrum rijden nog altijd veel minder treinen dan gebruikelijk. Vanaf Amsterdam Centraal rijden er alleen Sprinters - en dus geen Intercity's - naar Almere. Dat duurt tot ongeveer 19.30 uur. Vanaf Amsterdam Zuid rijden wel Intercity's naar Almere.

Na de breuk in de bovenleiding strandden vanochtend twee treinen. Nadat die waren weggesleept, heeft een speciale trein een lang traject nagelopen om vast te stellen of ook elders schade aan de bovenleiding was ontstaan. Dat bleek niet het geval, maar de schade bij Weesp in combinatie met werkzaamheden bij Leiden noodzaakte de NS een groot deel van de treinen tussen Den Haag en Almere te schrappen.

Hinder in spits aanzienlijk minder
"Monteurs van ProRail werken aan herstel op één van de vier sporen", aldus een woordvoerder van NS. Over de drie naastgelegen sporen kunnen inmiddels weer treinen rijden. "Dat betekent dat de hinder in de spits aanzienlijk zal zijn verminderd", aldus een woordvoerder van NS.

Maatschappij Voor Beter OV heeft er nog een hard hoofd in. In hun liveblog geven ze aan dat ze de bovenleiding niet volledig zal zijn hersteld voor de avondspits, en het treinverkeer van en naar Leiden tot ver in de avond verstoord blijven.

NS adviseert 9292ov.nl
Reizigers moeten rekening houden met extra drukte en een langere reistijd. De NS adviseert hen hun reis te plannen via 9292ov.nl omdat het spoorbedrijf kampt met een probleem met zijn eigen reisplanner. "Een aantal treinen dat niet rijdt, wordt wel getoond." De reisplanner van 9292ov.nl is wel accuraat.