AMSTERDAM - Meer dan 300 Amsterdamse horecagelegenheden betuigen zaterdag hun steun aan de LGBTQ+ gemeenschap. De actie volgt nadat ruim twee weken geleden, niet voor het eerst, een dragqueen werd mishandeld. Door de regenboogvlag te hijsen en op social media de #westandtogether te gebruiken maakt de Amsterdamse horeca nu gezamenlijk een statement tegen homogeweld.

De Amsterdamse dragqueen Monique de la Fressange stond in de nacht van zaterdag 23 juni op een taxi te wachten toen ze door drie mannen werd aangevallen. Ze liep bij de mishandeling een hoop blauwe plekken en een gekneusde neus op.

Het is zeker niet de eerste keer dat een dergelijk incident plaatsvindt. Dragqueen Diva Mayday, bevriend met De la Fressange, sprak afgelopen jaar de gemeenteraad al eens toe om aandacht te vragen voor het toenemende homogeweld in de stad. Na zoveelste incident vorige maand vond ze het tijd voor een grootschalige actie.

In overleg met onder meer Paradiso, Melkweg en de A'DAM Toren ontstond het idee voor de actie. De organisatoren hopen door het statement vanuit de reguliere horeca meer bewustzijn van het probleem te creëren onder de bevolking. Het is wereldwijd de eerste keer dat zoveel reguliere horecagelegenheden tot een dergelijke actie overgaan.