REGIO AMSTERDAM - De concessie Waterland was in 2017 de beste vastelandsconcessie van Nederland. Reizigers beoordelen de concessie met een 8,0. Ook de concessie Zaanstreek wordt met een 7,9 goed gewaardeerd. Dit blijkt uit de OV-Klantenbarometer 2017, een omvangrijk en onafhankelijk onderzoek naar klanttevredenheid van het CROW-KpVV (Kennisplatform Verkeer en Vervoer).

Het is voor het eerst dat een concessie op het vaste land een 8,0 scoort. Onder andere de kans op een zitplaats (9,0) en de reissnelheid (8,2, t.o.v. 7,7 vorig jaar) zijn punten waarop EBS zeer goed scoort. Alleen het openbaar vervoer op de Friese Waddeneilanden en twee veerdiensten scoren hoger dan de concessie Waterland.

De waardering van reizigers voor de kwaliteit van het openbaar vervoer is voor alle busconcessies van de Vervoerregio Amsterdam hoog. In 2013 en 2015 was Waterland ook al de best beoordeelde streekconcessie. Vorig jaar en in 2014 was dat de concessie Zaanstreek. Landelijk wordt het OV gemiddeld gewaardeerd met een 7,6.

Overige streekconcessies

De concessie Zaanstreek scoort 0,1 punt hoger dan in 2016. Ook hier is de waardering voor reissnelheid met 0,5 punt gestegen. Gemiddeld geven de reizigers een 8,1 op dit aspect. De concessie Amstelland en Meerlanden krijgt net als een jaar eerder een 7,6. Lijn 300/310 (R-net) van deze concessie is gestegen naar een 7,7.

Concessie Amsterdam

In de concessie Amsterdam waardeert de klant het OV wederom beter dan een jaar eerder. De waardering voor bus is met 0,2 punt gestegen naar een 7,8. Daarmee is deze concessie landelijk in de top tien gekomen. Ook de tram scoorde hoger: een 7,5. De waardering voor de metro is al enkele jaren gelijk: een 7,4.

Meer informatie: www.ovklantenbarometer.nl