AMSTERDAM - De meeste mensen in Zuidoost kennen het gebouw. Het hoofdkantoor van ING in de Amsterdamse Poort ziet eruit als een zandkasteel en zo wordt het ook genoemd. Het opvallende pand is vorige maand een gemeentelijk monument geworden. Waarom eigenlijk? Wat is er zo speciaal aan het gebouw?

In Amsterdam zijn een paar duizend gemeentelijke monumenten. Het zijn gebouwen met een bijzondere architectuur die iets wezenlijks toevoegen aan het straatbeeld. Met het aanwijzen van een gebouw als monument zorgt de gemeente dat architectonische waarde beschermd wordt. Voor monumenten gelden strengere eisen dan voor andere gebouwen. Op die manier probeert de gemeente te voorkomen dat zo’n pand onherstelbare beschadigd of gesloopt wordt. Tot een paar jaar geleden werden vooral oude gebouwen aangewezen als monument. Maar de laatste jaren is er meer aandacht voor recentere gebouwen. Het Zandkasteel uit de jaren tachtig is daar een voorbeeld van.

Waarom is het zo speciaal?

Het Zandkasteel is het eerste gemeentelijke monument in stadsdeel Zuidoost. Het gebouw is zowel van de buitenkant als van de binnenkant van bijzondere waarde. Het is een opvallend oriëntatiepunt in het winkelcentrum met tien hoekige schuin hellende torens die verbonden worden door een brede binnenstraat waaraan drie groene oases van de tuinen liggen. Het gebouw heeft vrijwel geen rechte hoeken. Dat zie je niet vaak bij een kantoorpand. Binnen is er veel beeldende kunst te vinden. Er stroomt bijvoorbeeld water naast trapleuningen en dat water komt terecht in een kleine fontein met een beeld. Bovendien is het een duurzaam gebouw. Zo werken de ramen in de schuine gevels als zonnecollectoren.

Een keer binnen kijken?

Bewoners kunnen het Zandkasteel op dit moment niet van binnen zien. Dat heeft te maken met veiligheidsmaatregelen van de ING. Maar dat gaat veranderen. Er wordt gekeken of het mogelijk is om in het komende jaar rondleidingen in het gebouw te organiseren. In 2019 verhuist ING naar een nieuw hoofdkantoor dat gebouwd wordt op de plek van de voormalige Frankemaheerd. Het Zandkasteel krijgt dan een nieuwe bestemming met woningen en voorzieningen. Bij die herinrichting worden de bijzonder architectuur en kunst van het gebouw natuurlijk gerespecteerd.